2024. április 26., péntek

Ősztől rendbe teszik a kanálisokat

A moholi kataszteri községben 15 kilométernyi öntözőcsatornát tisztítanak meg

Ada község önkormányzata pályázaton tartományi támogatást nyert a mezőgazdasági földek öntözésére és lecsapolására szolgáló csatornahálózat rendbe hozására a moholi kataszteri község területén, ahol legkorábban ősztől 15 kilométernyi csatornát tesznek rendbe. A munkálatok kivitelezésére a tartományi mezőgazdasági titkárság 7,3 millió dinárt biztosít, a község önkormányzata pedig 6,9 millió dinárt. A szerződést már aláírta az önkormányzat a mezőgazdasági titkársággal és az újvidéki Vajdaság Vizei vízgazdálkodási közvállalattal.

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a községi önkormányzat a közelmúltban rendbe tette az öntözőcsatornákat Adán, a tartományi támogatásból pedig a moholi kataszteri község területén végzik el ugyanezt. A 15 kilométernyi csatornahálózat megújítása érinti a moholi rét nagy részét, illetve a határban a szántók kisebb részét, összességében a moholi kataszteri község területének mintegy 30 százalékát.

– Most arra várunk, hogy a Vajdaság Vizei közvállalat kiírja a közbeszerzési pályázatot, illetve kiválassza a kivitelezőt. Nincs információnk arról, hogy ez milyen gyorsan fog megtörténni, de a munkálatok őszre válnak esedékessé – magyarázta Bilicki Zoltán. – A csatornák rendbetétele fontos, mert a földművesek fizetik a népszerűtlen lecsapolási díjat, és azok, akiknek a csatorna mellett van a földjük, így legalább kihasználhatják ezt a szolgáltatást. Ennél jelentősebb indíték, hogy az öntözőcsatorna-hálózat rendeltetésszerűen működjön a község területén. A víz a megfelelő irányba folyjon a csatornában, illetve mentes legyen a nádtól és fűtől, hogy ezek a használatnál ne okozzanak gondot a földtulajdonosoknak. Adán szolid állapotban voltak az öntözőcsatornák, de némely területeken magához a csatornához is alig lehetett hozzáférni. Egyes helyeken a csatorna partján kisebb fák és erősebb bokrok nőttek, így a földtulajdonosok nem is tudtak hozzáférni a kanálishoz. A moholi kataszteri község területén a rendbetétel szintén nemcsak a kanális medrének a tisztítását jelenti, hanem a partjának a kitakarítását is, hogy megközelíthető legyen minden részen – közölte a polgármester.