2024. április 26., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Sagan volt a legerősebb Longwyban

Thomas megőrizte a sárgát

Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) nyerte meg a Tour de France harmadik, Verviers-ből Longwyba tartó, 212,5 kilométeres szakaszát. A kétszeres világbajnok szlovák sztár az utolsó, 1,6 kilométeres, hatszázalékos meredek által megrostált mezőnnyel érkezett a célegyenesbe, ahol az összetett esélyesek, a klasszikusspecialisták és a rövidebb emelkedőket jól bíró sprinterek összekeveredve harcoltak a győzelemért és a pozíciókért.

Hatfős szökevénycsoportot engedett el a sorozatban második 200 kilométer feletti szakaszon a főcsoport (Nils Politt, Frederick Backaert, Romain Sicard, Adam Hansen, Romain Hardy, Nate Brown), az élboly megfogása előtt pedig három újabb próbálkozó indult előre (Thomas de Gendt, Lilian Calmejane, Pierre-Louis Périchon), de őket sem hagyta igazán eltávolodni az izgatott, több kisebb bukás által felbolygatott főcsoport.

A verseny java Longwy kanyargós, emelkedő utcáin kezdődött, ahol a pontversenyben éllovas Marcel Kittel több sprintertársával és más versenyzőkkel azonnal leszakadt. A megfogyatkozott mezőnyben minden, komoly összetett pozícióra pályázó kerekes ott volt. A fokozatosan kiengedő meredeken aztán a sprinterek élveztek előnyt a hajrában, Sagan végül élről indítva, fél kerékpár előnyt megtartva nyerte meg a szakaszt a rohamosan közeledő Michael Matthews és a váratlanul jól sprintelő hegyimenő Daniel Martin előtt. Az összetett éllovas Geraint Thomas megőrizte a sárga trikót.

A verseny ma folytatódik a Mondorf-les-Blains-ből Vittelbe tartó, 207,5 kilométeres sík etappal.

Végeredmény, Tour de France, 3. szakasz (Verviers–Longwy, 212,5 km): 1. Peter Sagan 5:07:19 óra, 2. Michael Matthews, 3. Daniel Martin, 4. Greg van Avermaet a. i., 5. Alberto Bettiol +2 mp stb.

Az összetett állása 3 szakasz után (még 18 van hátra): 1. Geraint Thomas 10:00:31 óra, 2. Christopher Froome +12 mp, 3. Michael Matthews +12 mp, 4. Peter Sagan +13 mp, 5. Edvald Boasson Hagen +16 mp stb.