2024. április 26., péntek

Leváltások az oktatásügyben

Mindenkit felelősségre vonnak, akiről bebizonyosodik, hogy megmásította a kisérettségi eredményeit

Úgy tűnik, hogy az idei kisérettségi sem múlhatott el a visszaélések gyanúja nélkül. Míg 2012-ben és 2013-ban az utcán árulták a teszteket – ami miatt több személy ellen is büntetőeljárás indult –, addig most az eredményekkel való manipuláció gyanúja merült fel. Mladen Šarčević oktatási miniszter szavai szerint mindenkit felelősségre vonnak, azaz leváltanak, akiről bebizonyosodik, hogy megmásította a kisérettségi eredményeit, vagy részt vett a visszaélésekben.

Az oktatási tárca munkacsoportjai már megkezdték a vizsgálatot a gyanús iskolákban. Egyelőre három körzetben merült fel a visszaélés gyanúja: Raškában – Novi Pazar környékén –, a niši körzetben – de magában Nišben nem – és a pčinji körzetben. Egyébként az említett három körzetből kettő évekre visszamenően kiemelkedik az ország többi körzete közül: a pčinji körzetben tavaly a nyolcadikosok 24 százalékának ítélték oda a Vukdiplomát, a niši körzetben pedig 22 százalékuknak.

– Hamarosan érdemben nyilatkozhatunk az ügyről. Ahol bizonyítást nyer a visszaélés ténye, leváltják az iskolaigazgatóságok vezetőségét, majd felülvizsgáljuk, hogy milyen mértékű felelősség terheli a helyi oktatási felügyelőséget és az iskolaigazgatókat – magyarázta Šarčević.

Mint kiderült, nem most először merül fel az eredményekkel való visszaélés gyanúja. A kisérettségi eredményeit az Oktatás és Nevelés Minőségértékelő Intézete elemzi és már korábban is arra a megállapításra jutott, hogy a szóban forgó három körzetben igencsak gyanúsak az eredmények. Ebben a három körzetben idén különösen jók voltak az eredmények, ez tette indokolttá a vizsgálatot, nyilatkozta az oktatási tárca vezetője. Mint hozzátette, már a kisérettségi megtartása előtt tájékoztatták a helyi önkormányzatok vezetőit, hogy a minisztérium semmilyen jellegű visszaélést nem tolerál.

Šarčević a folytatásban ismét megerősítette, hogy a kisérettségi jelenlegi formája hamarosan „nyugdíjba vonulhat”, mivel az általános iskolai oktatás során szerzett tudás ilyen jellegű felmérése mostanra idejétmúlttá vált. A tárcavezető elmondása szerint a tanárok és a nevelők bevonásával már ősszel megkezdődhet a párbeszéd a kisérettségi jövőjéről, vagy megreformálásáról.