2024. április 19., péntek

Jubilál a törökfalui iskola

Húszéves a nyolcosztályos általános iskola Törökfaluban

Az adai Cseh Károly Általános Iskola törökfalui részlegében az 1997/98-as tanévtől, vagyis húsz éve működik a nyolcosztályos iskola. A jeles évforduló alkalmából péntek este a közel száz kisdiákot oktató törökfalui iskolában jubileumi ünnepséget tartottak, amelyen a falubeliek, a tanárok és tanulók mellett részt vettek a tartományi oktatási titkárság, az MNT, az adai önkormányzat, a törökfalui helyi közösség, valamint a testvértelepülések, az anyaországi Bogyiszló és a felvidéki Búcs képviselői is. Az ünnepséget Maksó Éva, a Cseh Károly iskola igazgatója nyitotta meg, majd Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár köszöntötte a falubelieket, a diákokat és a pedagógusokat:

Nyilas Mihály gratulált az iskolának, a falunak (fotó: Csincsik Zsolt)

Nyilas Mihály gratulált az iskolának, a falunak (fotó: Csincsik Zsolt)

– Az 1997/98-as tanévben nagyon fontos dolog történt Törökfalu életében, kibővült a helyi iskola felsős osztályokkal. Ezt sikerült így húsz éven át megőrizni. És ezt így még nagyon sokáig meg kell őrizni, hiszen egy ilyen kis falu, mint Törökfalu úgy marad meg, úgy van jövője, ha van nyolcosztályos általános iskolája. Ehhez gratulálok az iskolának és a falunak és további sikeres éveket kívánok az iskola működéséhez és a falu fejlődéséhez – közölte Nyilas Mihály, aki hozzátette, hogy a diákok létszáma alapján biztosítva látja a jövőt, és arra kérte a falubelieket, hogy vállaljanak minél több gyerekeket, valamint továbbra is legyenek szervezettek és összetartók.

A jubileumi rendezvényen köszöntötte az egybegyűlteket Berze Tibor, a törökfalui helyi közösség tanácselnöke, valamint Boda Zoltán, a bogyiszlói és Győző Andrea, a búcsi általános iskola igazgatója is. Az ünnepi műsoron Benda Török Lívia magyartanárnő felolvasta fogalmazását, amit még kisdiákként írt 1997-ben az iskola kibővítésekor, valamint fellépett a helyi Százszorszép ME Cinege néptánccsoportja és zenés-irodalmi összeállítással a törökfalui diákok.