2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

Kezdődik az Európa-liga selejtezője

Három szerb és három magyar csapat lép ma pályára

Ma veszi kezdetét az Európa-liga selejtezősorozatának első köre, amelyben három szerb és három magyar csapat is érdekelt. A múlt heti nyoni sorsolás értelmében ezeken a párharcokon egyedül a Vasas élvez pályaelőnyt, a másik két magyar, illetve a három szerb csapat hazai környezetben kezdi meg a küzdelmet, és idegenben harcolhatja ki a továbblépést.

Valószínűleg épp a Vasasnak lesz a legnehezebb dolga ellenfelével, hiszen a Beitar Jerusalem a harmadik helyet tudta megszerezni az utóbbi években sokat fejlődő izraeli bajnokságban, az utolsó fordulóban például a rutinos európai szereplő Maccabi Tel-Avivot tudta legyűrni. A Beitar a tavalyi selejtezősorozatban is szerepelt, akkor hajszálnyira volt a csoportkörtől, csak a francia St-Étienne tudta nagy nehezen kiejteni az izraelieket. A magyar bajnoki harmadik több emberét fogja nélkülözni ma este, a műtét után lábadozó Berecz Zsombor és a hasfalhúzódással bajlódó Gaál Bálint nem tartott a közel-keleti országba a csapattal, ahogyan Vít Beneš sem. Valószínűleg Vaskó Tamás sem játszhat, mivel a Sturm Graz elleni meccsen megsérült térdének még pihenésre van szüksége.

Sokkal könnyebb feladat vár a váratlanul gyenge ligaszereplést záró Ferencvárosra, Thomas Doll együttese ugyanis a tavalyi második lett Jelgavát látja vendégül az Üllői úton. A zöld-fehérek minden statisztikai mutató szerint jobbak balti ellenfelüknél, a Jelgava előnye az lehet, hogy javában tart országuk bajnoksága (amelyben jelenleg a 4. helyet foglalják el). Támadófocit vár maguktól Leandro, a Fradi tapasztalt játékosa: „Biztos vagyok benne, hogy készen fogunk állni. Nem szabad alábecsülni az ellenfelünket, ők már javában benne vannak a bajnokságban, míg nekünk ez lesz az első idei tétmeccsünk. Éppen ezért nagyon koncentráltnak kell lennünk, nagyon oda kell figyelnünk, de mindenképpen támadó szellemben kell fellépnünk, hazai pályán különösen.”

A magyarok közül minden bizonnyal a Videotonra vár a legkönnyebb feladat a máltai második Balzan ellen. A magyar bajnoki címről hajszállal lemaradt Vidi válogatott védője, Juhász Roland figyelmeztetett, ők az esélyesek, de nem szabad lebecsülniük a máltaiak játékerejét: „Mindenképp olyan teljesítményt szeretnénk nyújtani, amilyet mi saját magunktól elvárunk, és amivel a szurkolóink is elégedettek lehetnek. Mi vagyunk a párharc esélyesei, de maximálisan tiszteljük az ellenfelünket.”

Ugyancsak máltai ellenfelet kapott a Crvena zvezda csapata a Florianával. A fővárosiaknak nem akadhat gondjuk a továbbjutással a szigetországiak ellen, akik mindössze az ötödikek lettek az egyébként sem erős bajnokságban, és csak a máltaikupa-sikerüknek köszönhetik európai színre lépésüket.

A Vojvodina az újvidéki Karađorđe Stadionban látja vendégül a szlovák bronzérmes Ružomberok gárdáját. Radoslav Batak edző szerint nehéz ellenfelet kaptak már az első körben: „Talán a lehető legkeményebb ellenfelet kaptuk, én azonban bízom a csapatunkban, a munkánkban és a remek hangulatban” – nyilatkozta, Nikola Antić csapatkapitány pedig kiemelte, nem ismeri ellenfelüket, de minden európai szereplést elérő csapat erős, és jó játékot képvisel.

A lučani Mladostra ugyancsak kemény feladat vár, Nenad Milovanović csapata az azeri harmadik Inter Baku ellen kezdi meg európai szereplést.