2024. április 26., péntek

Változások a társadalom minden szegmensében

Megtartotta expozéját Ana Brnabić kormányalakító

A gazdasági fejlődés és a pénzügyi stabilitás megőrzése lesz a kormány egyik fő feladata, hiszen az elmúlt években az állam évente több mint egymilliárd eurót fizetett csak a korábban felvett hiteladósságok kamataira – fogalmazott tegnap Ana Brnabić kormányalakító expozéjának ismertetésekor a köztársasági parlamentben. Mint kifejtette, e költségek csökkenésére 2018-tól lehet számítani.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Az államkassza jó állapotban van, az infláció ellenőrzés alatt áll, a gazdasági adatok jól alakulnak. Egy kormány sem kezdhette munkáját el olyan jó körülmények között, mint a leendő. Néhány évvel ezelőtt Aleksandar Vučić kormánya úgy vette át az állam vezetését, hogy három hónap választotta el az országot a teljes csődtől. Átfogó reformok indultak, melyek eredményeket hoztak. Eljött az ideje annak, hogy továbblépjünk – közölte az expozé bevezetőjében Brnabić asszony.

A pénzügyi helyzet rendezését a nemzetközi pénzintézetek is elismerték – folytatta –, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hat felülvizsgálatán esett át sikeresen a kormány. Az államadósság a bruttó hazai össztermék (GDP) 60 százaléka alá szorítható. A jövő évtől kezdve pedig évente mintegy 3,5 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedés várható, ami a beruházásokon alapul majd.

Ennek eléréséhez fontos a stabil politikai helyzet és az európai uniós felzárkózási folyamatnak a  folytatása. Fontos az is, hogy oktatási reformokat hajtson végre az állam, a diákok gyakorlati,  funkcionális tudást szerezzenek az iskolákban és egyetemeken, és ne csupán száraz elméleti anyagot magoljanak be, mint eddig tették. Szorosabb kapcsolatot kell teremteni a gazdaság és az oktatási rendszer között, mert csak ez szavatolhatja a társadalom erősödését és fejlődését. A vállalkozási szellemet már korán meg kell ismerniük, magukévá kell tenniük az új generációknak – hangzott el az expozéban.

A DIGITALIZÁCIÓ TEREMT MUNKAHELYEKET

A digitális érában élünk, és Szerbiának is tartania kell a lépést.

– A digitalizáció több a technikánál. Munkahelyeket teremt, itt tartja az embereket, növeli az árukivitelt. Szerbiát azok közé az államok közé helyezi, amelyek a legsikeresebbeknek számítanak az export tekintetében. A bürokrácia az egyik legnagyobb gond jelenleg Szerbiában. A kormány dolgozni fog a társadalom minden szférájában uralkodó nézetek megváltoztatásán, csatlakoznunk kell a sorrendben negyedik technikai forradalomhoz, a digitalizáció korához – jelentette ki a kormányalakító.

Szerbia készen áll a nagy változásokra: a polgárok életének, életszínvonalának javítására. Az állam szerepe, hogy szavatolja a dinamikus gazdasági fejlődést és hogy felelősségteljes szociális biztonságot nyújtson.

– Egyforma esélyeket kell szavatolni minden polgár számára, és arra kell biztatni a lakosságot, hogy ne adja fel az első akadály megtapasztalásakor céljait. Az idősebbeket is arra kell bátorítani, hogy ne ódzkodjanak a modern technológiáktól – mondta Brnabić kormányprogramjának ismertetésekor.

BÜSZKÉK LEHETÜNK KISEBBSÉGPOLITIKÁNKRA

Kiemelt fontosságuk lesz a kormány munkájában az infrastrukturális projektumoknak, például a Belgrád–Budapest vasútvonal idén kezdődő kivitelezésének, de a bányászattól is nagy hasznot várnak, hiszen ez az ágazat, az energetikával együtt, sok polgár megélhetését szavatolja – hangsúlyozta a kormányalakító.

A kisebbségek kapcsán kiemelte, hogy előbbre vitelük fontos lesz a kormány számára.

– Büszke vagyok arra, mennyi eredményt elértünk a nemzeti kisebbségek jogainak védelme terén, hiszen több mint 20 etnikai és nemzeti kisebbség él az országban, 15 nyelven folyik oktatás, 11 nyelv áll hivatalos használatban. Az együttélésre és toleranciára büszkéknek kell lennünk – húzta alá Brnabić.