2024. április 26., péntek

Néptánc, lovasíjászat és tűzugrás Adán

Az Aranykapu megtartotta évadzáró műsorát
A Pöttöm leánykórus az évadzáró műsoron (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Pöttöm leánykórus az évadzáró műsoron (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az Aranykapu Művelődési Egyesület minden évben Szent Iván napján, a nyári napforduló ünnepén, a szertartásos tűzgyújtás és tűzugrás, a megtisztulás egyik jeles napján rendezi meg évadzáró műsorát Adán. Ezúttal szombat este tartották meg a lóversenypályán a hangulatos és hagyományőrző évadzáró rendezvényt, amelyen felléptek ez egyesület néptáncosai, népzenészei és népdalénekesei. Ezt követte az adai lovas íjászok bemutatója, majd a nagy népszerűségnek örvendő Szent Iván-i tűzugrás és végül a táncház. A helyszínen alkalmi kirakodóvásár is volt.

Az egyesület vezetője, Sóti Éva köszöntötte az egybegyűlteket a csűrben megtartott évadzáró műsoron. A zenés-táncos műsoron fellépett Lepár Emese, Lajkó Edina, Csömör Denisz és Lepár Krisztina énekes, valamint Sóti Zsuzsanna és Hadik Anikó ének kettős, a Pöttöm leánykórus, a Pöttöm néptánccsoport, a Pántlika leánykórus, a Rokolya népdalkórus, a Kopogtató néptánccsoport és a Cifrázó citerazenekar. A műsort Resócki Roland koreográfus, Lepár Krisztina, Sóti Éva, Halápi Gábor és Sóti Zsuzsanna állította össze. Az évadzáró műsor után került sor a már hagyományos Szent Iván-i tűzugrásra, amelyet tizenkilencedik alkalommal szervezett meg az Aranykapu ME. Az adai lovas íjászok gyújtották meg tüzes nyílvesszőikkel a máglyát, amely köré nagy tömeg gyűlt össze, hiszen sokan kívántak részt venni a tűzugrásban, mert a népi hitvilág szerint, aki átugorja a tüzet, az megtisztul, és egy évig egészségesen és boldogan él a párjával. A tűzugrásban szép számban vettek részt gyerekek és felnőttek, nők és férfiak vegyesen. Volt, aki a párjával ugrott, de a többség egyedül rugaszkodott neki a máglyának. A rendezvény táncházzal zárult, amelyen a Fokos zenekar muzsikált.

Sóti Éva elmondta, hogy az Aranykapunak nagyon nehéz éve volt. Az egyesületnek kevés volt a pénze, a megítélt támogatásokat alig tudták beosztani. Az adai önkormányzat az idei évre 54 000 dináros támogatást szabott meg az egyesületnek működési költségekre és rendezvények megtartására. A művészeti vezető szerint ez kevés, és kilátástalan a helyzetük, ennek ellenére minden rendezvényüket megtartják, így a tűzugrás mellett megszervezik az augusztus 15-ei Nagyboldogasszony-napi kirakodóvásárt Adán, és szeptemberben a tájházban a Mesterségek napja elnevezésű rendezvényüket is.

Az Aranykapu egyesületben két néptánccsoport működik: a 15 tagú Pöttöm néptánccsoport, valamint a Kopogtató tánccsoport, amelynek 25 tagja van. Továbbá van három népdalkórus, a Pöttöm, a Pántlika és a Rokolya, egy citerazenekar, a Cifrázó, illetve ősztől tavaszig működik a kosárfonó csoport. Sóti Éva elmondta, hogy a táncosok, az énekesek és a kórusok, valamint a citerazenekar részt vett a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn és a Kőketánc néptáncversenyen, valamint a Durindó szemlén. A népzenei vetélkedőn a Pántlika első lett, a Pöttöm leánykórus második helyezést ért el. Az énekesek között Lepár Emese első lett, a Jepurszki Dorina és Lajkó Edina ének kettős második helyen végzett, Csömör Denisz harmadik lett. A néptáncvetélkedőn a Pöttöm néptánccsoport második helyen végzett. A Durindón fellépett a citerazenekar, a Sóti Zsuzsanna és Hadik Anikó ének kettős, valamint a Rokolya népdalkórus.