2024. április 26., péntek

Vlada može da žanje useve sa zemlje uzurpatora

Prošle nedelje su i u Novom Bečeju uzurpatori počeli da žanju parcele državnog zemljišta. Usevi sa tog zemljišta sa kojeg se ilegalno žanje, pripadaju vlasnicima a uzurpatorima sleduje kazna.

Milan Budakov, predsednik komsije koja je proveravala setvu na licu mesta, rekao je da je u pitanju oko 20 hektara površine, od čega je na 4 hektara posejan ječam a na 16 hektara pšenica. Radi se o državnim parcelama koje su nezakonito i bez licitacije obrađene i posejane. Pored ječma i pšenice, tu su još žetva suncokreta i kukuruza.

Sa šest nelegalno korišćenih parcela za sada neće sakupiti žetvu, protiv ovih uzurpatora će Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podići tužbu te lokalna samouprava ne može da seje dok ne dođe do rešenja. Usevi sa prostora Novog Bečeja, Novog Miloševa i Kumana će se sačuvati, a prihod od prodaje će biti uložen u poljoprivredu i sređivanje puteva- rekao je Milan Stojšin, član komisije zadužen za poljoprivredne savete.

Vlada će se početkom meseca obratiti uzurpatorima. Ako ne budu mogli da se slože, onda će poljoprivrednici koji su nelegalno koristili državnu zemlju morati, za zemlju koju su koristili, da plate tri puta veću cenu od one postignute na aukciji. Ake ne dođe do finansijskog poravnanja, vlada je dužna da požanje setvu uzurpatora sa državnog zemljišta.