2024. április 26., péntek

Suskanap Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Meta Terra Egyesület megtartotta idei első suskanapját csütörtökön. A házigazda Sziveri Mária volt, az egyik ökokert-tulajdonos, aki elmondása szerint nagy örömmel vette a szakcsoport megalakulását két éve, és csatlakozott az ökokert-mozgalomhoz. Azóta maga is ökogazdálkodást folytat udvarában, ahol a bővebb család részére elegendő konyhakerti zöldségeket megtermeli.

A találkozó lényege az ökokertcsoport tagjainak tapasztalatcseréje, szakmai tanácsadás a növények védelmével kapcsolatban, és természetesen ezeken az összejöveteleken kerül sor a csoport céljainak megvitatására és a termények cseréjére is. Emiatt külön örömmel fogadták a községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagját, Huzsvár Ervint, aki a csoport célkitűzéseit nagy figyelemmel hallgatta, és az önkormányzat támogatásáról biztosította a jelenlévőket.

Jelen volt a szakcsoport húsz tagja, így számos napirendi pontot is meg tudtak vitatni a tagok. Miskolci Géza, a csoport egyik koordinátora beszámolt az eddigi tevékenységről, amely a téli és tavaszi időszakban megtartott több előadást foglalta magában, illetve a kertek látogatását. A továbbiakban a tagok tapasztalatokat osztottak meg egymással. A növényvédelmi mérnökök pedig készséggel válaszoltak a feltett kérdésekre, és a jelenlevők közösen kerestek megoldásokat a kertekben felmerülő problémákra.

Ezután Bödő Kálmán nyugalmazott agrármérnök rövid előadást tartott a kertben esedékes munkálatokról, illetve a másodvetési lehetőségekről, annak érdekében, hogy a kertünk akkor se maradjon üres, ha egy termést már betakarítottunk.

Az egyesület ökokertszekciójának megalakulása óta elmondható, hogy összetartó közösséggé kovácsolódtak a tagok, akikből minden alkalommal egyre többet számolhatnak az összejöveteleken.