2024. április 26., péntek

Celodnevni boravak na mađarskom jeziku u vrtiću u Kikindi

U vrtiću „Naša radost“ u Kikindi, u toku je pakovanje i sklanjanje nameštaja i igračaka kako bi majstori mogli da zamene podove. Sledeće nedelje će započeti renoviranje, koje finansira Mađarska vlada u okviru očuvanja i podrške mađarskim vrtićima preko granice. U Kikindi do sada nije bilo celodnevnog boravka na mađarskom jeziku.

Zgrada vrtića „Naša radost“ u Kikindi (Foto: Gergely Arpad)

Zgrada vrtića „Naša radost“ u Kikindi (Foto: Gergely Arpad)

Miroslava Vučić, zadužena za nastavni kadar u vrtiću, rekla je:
- U našoj ustanovi je u školskoj 2016/2017 godini bilo upisano 92 dece, tri odeljenja na srpskom i jedno na mađarskom jezik. Zahvaljujući ovoj podršci, obnoviće se prostorije, toaleti, zameniće se istrošeni parket, vrata, obnoviće se nameštaj i kuhinjska oprema, kao i ponovno krečenje zidova. Jedna prostorija će biti pretvorena u celodnevni boravak, i biće dopunjena trpezarijom, gde će od septembra biti boravak za decu na mađarskom jeziku.
Renoviranje vrtića se ne obavlja samo u Kikindi, o čemu dalje za naš list govori gradonačelnik Talpai Šandor:
- Kao što je poznato, mađarska vlada ulaže više milijardi forinti u obnove mađarskih vrtića preko granice, na čemu smo neizmerno zahvalni matičnoj zemlji. Mađarski nacionalni savet je na osnovu ankete izabrao vrtiće u Vojvodini koji su uključeni u subvencionisanje. U opštini Kikinda, tri vrtića su uvedena u program subvencije, od kojih je vrtić u Kikindi dobio najveću podršku. Nama najviše znači ta novina da će postojati celodnevni boravak na mađarskom jeziku, što do sada nije bio slučaj. Na jesen, očekujemo da će biti 10-12 mališana za koje se trudimo da obezbedimo i prevoz do obdaništa.
Obnavljanje vrtića u Kikindi, zamena parketa, staje više od milion dinara, a dodatni nameštaj, tepisi, kuhinjska oprema i ostalo koštaju još pola miliona dinara. Kada se otvori celodnevni boravak za mališane, biće portebe za dve nove vaspitačice. Za njih je obezbeđena plata iz dodatnih 1,3 miliona dinara podrške. Vrtić u Sajanu će dobiti novu stolariju do jeseni, kao i renoviranje centralnog grejanja. Približan iznos ovih radova je oko 1,3 miliona dinara. Pored finansiranja rekonstrukcije i renoviranja vrtića u Kikindi, Sajanu i Ruskom Selu, dobićemo novi kutak za igru, a vrtići u Kikindi i Ruskom Selu će proširiti otvoreno igralište- izjavio je Talpai Šandor.