2024. április 26., péntek

A természetben pihenők oázisa

Adán a Tisza-parti kempingben jutányos áron és kellemes körülmények között pihenhetnek a táborozók

Megnyugtató csönd, hűs vízpart és árnyas ártéri erdő várja a pihenésre vágyó táborozókat Adán a Tisza-parti kempingben május közepétől szeptember derekáig, mindössze 8500 dinárért.

A kellemes természeti környezet mellett a megszokott civilizációs vívmányok is rendelkezésre állnak a pihenéshez. Így van áram, városi víz, szaniterkonténer tusolóval és vécével, valamint a 2,5 hektáron elterülő kempinget folyamatosan őrzik és rendezik. A szomszédságban található a folyóparti strand, illetve a közelben van az adai strandfürdő is.
A helyi Vajdasági Kempingezők Egyesülete működteti már közel tíz éve Adán a kempinget. Az egyesület vezetője, Juhász Tibor elmondta, hogy már több évtizede kempingezésre használták a területet azok, akik a természetben és a folyóparton szeretnek pihenni. Habár a területről hiányzott a szükséges infrastruktúra és a mobil vizesblokk, amelyet az egyesület igyekezett biztosítani, miután 2009-ben bizalmat kapott a helyi önkormányzattól a terület fejlesztésére és karbantartására. Kiemelte, hogy az elmúlt években pályázati és önkormányzati támogatásból, valamint a tagdíjakból több fejlesztést hajtottak végre.
– Jelenleg két modern vizesblokk van a területen, valamint egy meleg vizes tusolókkal ellátott szaniterkonténer. Külön problémát okozott, hogy az eső után a kempingben járhatatlanná vált az út, amelyet emiatt kétszer is zúzott kővel fedtünk le. Legutóbb 2016-ban, amikor 10 centi vastagon borítottuk be kővel, és ezzel elértük a célunkat, mert bármekkora eső esik, át lehet menni autóval a területen. A kempingben modern vízvezeték-hálózat van, vagyis városi vizet használunk. A területet május 15-étől szeptember 15-éig karbantartjuk, ami magában foglalja a fűnyírást, a szemételszállítást és a folyamatos őrzést is. Nagyon fontos volt számunkra az idelátogatók biztonsága érdekében a villanyáram használata. A korábbról ránk maradt elektromos dobozok, amelyekről az áramot kapták a kempingesek, már nem voltak biztonságosak. Ezért minden dobozt teljesen felújítottunk és biztonságos FI-kapcsolókkal láttunk el, illetve újabb elektromos dobozokat szereltünk fel. Így jelenleg 120 egységnek tudunk biztonságosan áramot szolgáltatni – közölte Juhász Tibor, aki kiemelte, hogy Adán nagyon jutányos áron lehet kempingezni:
– A kempingezés árát tagsági díjban szabjuk meg. A kempingező 8500 dinár tagsági díjat fizet be az egyesület számlájára, és ezért május 15. és szeptember 15. között biztosítunk neki helyet, villanyáramot, vizet, tisztán tartjuk a területet, és elszállítjuk a szemetet. Ennyi pénzért egy személy 120 napot tölthet el a kempingben, ami 70 dináros napidíjnak felel meg. Az éves tagsági díj ellenében az egész család itt lehet egész idényen keresztül, mivel nálunk nincs fejenként megszabott tagsági díj. Azoktól a családoktól, akik három-négy napra táboroznak le nálunk, az áram és a víz fedezésére hozzájárulást kérünk, ami napi 300 dinárt jelent. A 8500 dinár nem fedi a kiadásainkat, amelyeket teljes egészében az adai önkormányzatnál nyert pályázati támogatásból tudunk fedezni. Viszont mindaddig, míg ennyi pénzből ki tudunk jönni, és pályázat révén fedezhetjük a kiadásainkat, nem emeljük a tagsági díjat – jelentette ki az egyesület elnöke.
Az adai kempingben van még szabad hely a táborozók számára. Juhász Tibor megjegyezte, hogy a kempingbe többnyire ugyanazok a táborozók térnek vissza. A vendégeknek kevéssel több, mint fele helybeli, a többiek Vajdaság más részeiről érkeznek. Egyesek az egész nyarat a kempingben töltik, mások a munka után térnek be pihenni, illetve vannak olyanok, akik csak a hétvégét töltik a letelepített sártorban vagy a lakókocsiban. Az egyesület elnöke elmondta, hogy az utóbbi években egyre több átutazó külföldi vendég tér be hozzájuk, megpihennek, majd folytatják az útjukat. Juhász Tibor szerint a külföldiek megjelenése az egyesület honlapjának köszönhető, és arra törekednek, hogy a jövőben minél többen látogassanak el hozzájuk, hiszen az jó a kempingnek és a helyi turizmusnak is.