2024. április 26., péntek

Belgrádon a világ szeme

A külföldi delegációk bilaterális tárgyalásra is felhasználták a látogatást

Számos magas rangú állami delegáció érkezett pénteken Belgrádba Aleksandar Vučić államfő beiktatási ceremóniájára, amely előtt országközi tanácskozásra is sor került. Ennek az ünnepségnek ugyanis éppen ez a legnagyobb jelentősége, hogy a világ minden tájáról érkező magas beosztásban levő politikai képviselők megerősítsék, felfrissítsék, vagy új alapokra helyezzék Szerbiával való kapcsolatukat.

Miheil Dzsanelidze, Grúzia külügyminiszterével (Beta)

Miheil Dzsanelidze, Grúzia külügyminiszterével (Beta)

Az ünnepséget megelőzően Aleksandar Vučić Belgrádban a Béke Villában fogadta vendégeit. Tárgyalt Rose Gottemoellerrel, a NATO főtitkárhelyettesével, Szerbia és a NATO együttműködéséről, a szerb katonaságnak a békepartnerségben való részvételének jelentőségéről. Ezt követően Dmitrij Rogozinnal, Oroszország miniszterelnök-helyettesével is találkozott Vučić. Kiemelte, az Európai Unióhoz való csatlakozás Szerbia stratégiai célja, de ez nem sodorhatja veszélybe az Oroszországgal kialakított kapcsolatát, szankciók bevezetésére nem kell számítani.

A Kínai Országos Népgyűlés Állandó Bizottságának az alelnökével folytatott beszélgetés során Vučić megköszönte Kína Szerbia iránt tanúsított igaz barátságát. A vendég kiemelte, azon dolgoznak majd, hogy ösztönözzenek újabb kínai vállalatokat, ruházzanak be Szerbiában a hagyományos értelemben vett ipar, de a fejlett technológia terén is.

Vučić tárgyalásokat folytatott Borut Pahorral, Szlovénia elnökével is. Megegyeztek abban, hogy egymás tiszteletben tartására és párbeszédre van szükség a régióban.

STRATÉGIAI PARTNEREK

Emmanuel Issoze-Ngondet, Gabon kormányfőjével Vučić közölte, Szerbia külpolitikai prioritásai között szerepel az Afrikai Unióval és számos afrikai partnerrel való együttműködés felelevenítése, kész arra is, hogy ezt az együttműködést stratégiai partnerségi szintre emeljék.

Miheil Dzsanelidze, Grúzia külügyminiszterével folytatott megbeszélés során megállapították, a két államnak nagy idegenforgalmi lehetőségei vannak, így Belgrád és Tbiliszi között egy direkt repülőgépjárat elindításának szükségességét fogalmazták meg.

Kolinda Grabar Kitarovićtyal, Horvátország államfőjével (Beta)

Kolinda Grabar Kitarovićtyal, Horvátország államfőjével (Beta)

Gazdasági együttműködésre nyílhat lehetőség Szerbia és Kanada között is. Mint arra Andrew Leslie, a kanadai kormányfőnek és kancellárjának küldötte a két ország őszinte barátságára hívta fel a figyelmet, amely új kanadai beruházásokat eredményezhet a közeljövőben. Megjegyezte, ehhez a kanadai vállalkozóknak több gazdasági információra van szükségük Szerbiából. Megállapodtak abban, hogy a két ország közti légi közlekedésről szóló szerződés aláírására már az év végén sor kerülhet.

MOZGÓSÍTOTTÁK AZ EGÉSZ KORMÁNYT

Nemcsak Vučić fogadta a vendégeket: Egyes országokból nagyobb delegációk is érkeztek, a miniszterek és az országok küldötteinek találkozójára is sor kerülhetett.

Zoran Đorđević védelmi miniszter így Jurij Hacsaturovval, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) főtitkárával tárgyalt többek között a Balkán politikai biztonsági helyzetéről, valamint a későbbiekben való együttműködésről.

Ivica Dačić külügyminiszter Fawwaz Al-Eitannal, Jordánia nagykövetével és egyben a jordán király küldöttével tárgyalt. Fogadta Rauhi Fatuhot, Palesztina nemzetközi kérdésekkel foglalkozó tanácsadóját és Palesztina különleges küldöttjét, Mahmoud Abbast is. Tárgyalt Habib El Malkival, Marokkó parlamenti elnökével, illetve Alexis Thambwe Mwambával, Kongó igazságügyi miniszterével.

Jadranka Joksimović, az eurointegrációért felelős tárca nélküli miniszter Johannes Hahnt, az EU bővítési biztosát fogadta. Zorana Mihajlović építési és közlekedési miniszter várta be Kolinda Grabar Kitarovićot, Horvátország államfőjét.

Az ünnepi ceremóniára mintegy 5000 vendéget vártak a világ minden tájáról, akik közül többen már csütörtökön megérkeztek Belgrádba. A vendégfogadás szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott, egyes városrészeket szinte teljesen lebénította a rendőrség.