2024. március 19., kedd

Németországban csökkent a menedékkérők szállásai ellen végrehajtott támadások száma

Németországban az idén eddig jelentősen csökkent a menedékkérőket befogadó szállások elleni támadások és egyéb bűncselekmények száma az utóbbi évekhez képest a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) pénteken ismertetett adatai szerint.

A Die Welt című lap érdeklődésére kiadott kimutatás szerint az idén június közepéig 127 bűncselekményt követtek el menedékkérők szállásai ellen.
Tavaly egész évben 995 esetet, 2015-ben pedig 1031 esetet regisztráltak.
A szállások elleni erőszak így nagymértékben csökkent, de nem tért vissza az európai migrációs válság 2015-ös elmélyülése előtti szintre, ezt jelzi, hogy 2014-ben egész évben 199 esetet, 2013-ban 69 esetet jegyeztek fel.
A hatóságok szerint az idei csökkenést óvatosan kell értékelni, és továbbra is azzal kell számolni, hogy a szélsőjobboldali körökben folytatják a menedékkérők elleni hangulatkeltést.
A BKA kimutatása alapján a 127 bűncselekmény közül 118-at szélsőjobboldaliak követtek el. Az esetek között van 11 gyújtogatásos és 2 robbantásos támadás, 24 más típusú erőszakos bűncselekmény, 28 rongálás és 38 propaganda bűncselekmény is. Az utóbbi kategóriába tartozik például a tiltott önkényuralmi jelképek mázolása menedékkérőket befogadó intézmények falára.