2024. április 26., péntek

Oaza na Tisi

Novooformljeno ostrvo kod Sanada krije bogatu faunu.

Članovi spasilačke ekipe iz Sente, u sastavu Nandor Baranji, Jožef Gergelj, Raško Ramadanski i Nataša Nićiforović obišli su čamcem ovo novonastalo ostrvo i okolinu. Biolog Jožef Geregelj, izneo je svoje utiske:

-U nadležnost spasilačke ekipe spadaju otkrivanje problema oko reke vezani za ekologiju, smanjenje zagađenja vode, u koje spada  organizacija skupljanja čvrstog otpada iz Tise. U okolini ostrva skupili su više džakova plastičnih flaša, staklenih flaša, stare obuće i ostalog otpada.

Odabir lokacije za akciju je spao na ovo ostrvo jer se tu stvorila jedna oaza za neke posebne vrste živih bića, ptica i životinja. Ovo mesto je relativno mirno i mogu bez problema da se razmnožavaju. Naišli smo na tragove vidre i dabra.

Tisa će postepeno popuniti staro rečno korito, čime će brzina vode da se smanji, a voda će biti sve plića. Na ostrvu sa strane Sanada se širi vrba, rogoz, tako da je voda postala toplija sa više algi. Tu dolaze da se hrane razne vrste čaplji, kornjače se sunčaju.

Sve ono što nosi voda, u ovom delu se nataloži i pretpostavlja se da uskoro neće moći da se obiđe čamcem.

Ovo područje krije mnogo interesantnih stvari za ljubitelje prirode i bilo bi dobro da se očuva od raznih uznemiravača, kao što su drvoseče, ribolovci, lovci.