2024. április 26., péntek

Nema odlaganja

Penzioni fond se automatski obaveštava o izvodima matične knjige rođenih

Često se dešavalo da zbog nekih propusta ili špekulacija, penzioni fond nije dobio obaveštenje o smrti osiguranih lica. Posledica toga je bila da je fond uplaćivao sredstva na račune sve dok im nisu poslata obaveštenja o smrti klijenta. Dešavalo se da rodbina preminulog namerno nije obavestila fond da bi što duže primali sredstva od fonda, iako je fond naknadno ipak naplatio neosnovanu isplatu.

Od prvog juna ova mogućnost je ukinuta. Penzioni fond će automatski dobijati obaveštenje o osiguranom preminulom. Državni aparat je sada u mogućnosti da automatski obavesti sud, miliciju, penzioni fond. Na ovaj način se sprečava zloupotreba.

Zahvaljujući ovom zakonu, podaci se prosleđuju i omogućuju da se i birački spiskovi automatski sistematizuju. Ministarka Ana Brnabić je uložila velike napore da se u državi reši šest najvažnijih sistematizacija baze podataka. U toj bazi podataka 80 procenata su podaci građana, sa elektronskim prijava u matične knjige rođenih, što je i omogućilo da se priključe u sistem.

Kao rezultat ovoga na šalterima kod matičara, milicije, poreskog, Zavoda za zapošljavanje, socijalnog osiguranje, nadležno lice kada ukuca ime i prezime klijenta na internet stranici administracije, automatski se otvori baza podataka za tu osobu i momentalno se može izdati traženi dokument. Takođe, i u penzionom fondu se mogu otvoriti podaci o osiguranom licu.