2024. április 26., péntek

Nemcsak termelni, de csomagolni és tárolni is kell

Friss László óbecsei termelőnél járt a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap küldöttsége

A minőségi termelés mellett ma már csomagolni és tárolni is kell a termékeket az igényesebb piacokra. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap küldöttsége azért járt Óbecsén, hogy személyesen is meggyőződjenek arról: Friss László tartományi támogatással épülő hűtőháza komoly fejlődési lehetőséget jelent ennek a családi vállalkozásnak.

Friss László szerint a versenyképességhez jelentős tárolókapacitásra van szükség (Fotó: Fehér Rózsa)

Friss László szerint a versenyképességhez jelentős tárolókapacitásra van szükség (Fotó: Fehér Rózsa)

Aleksandar Bogdanović, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója szerint az óbecsei Friss-gazdaság a sikeres vállalkozás mintapéldája, ami azt mutatja: a mezőgazdaságnak van jövője.
– A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló beruházás termelésbővítésre és munkahelyteremtésre is lehetőséget ad. Az idén először a mezőgazdasági titkárság intézkedéseinek köszönhetően ennek a beruházásnak egy részét 8 millió dinár értékben vissza nem térítendő támogatásban is részesítik, és a július elsején kiírandó tartományi pályázaton boxpaletták vásárlására is lehet majd támogatást kérni. Ezek a tartományi források teszik lehetővé azt, hogy ez a jelentős beruházás még az idén megvalósuljon – mondta Aleksandar Bogdanović igazgató.
Molnár Viktor igazgatóhelyettes emlékeztetett arra, hogy a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap kölcsönigénylési feltételei az idén kedvezőbbek, mint korábban: a kamatláb évi 1-1,5 százalékra csökkent, több a pályázati lehetőség, és a maximális összeg 20 ezerről 40 ezer euróra emelkedett. Molnár szerint egyre több termelő ismeri fel azt, hogy a minőségi termékek mellett csomagolni és tárolni is kell az igényesebb piacra.
Friss László a családi gazdaságban 1,2 hektárnyi fedett fóliasátorban termeszt paprikát, de más zöldségfélékkel is foglalkoznak.
– Korlátozni kellett a terméklistát, mert külföldre vagy nagyobb üzletláncoknak egyszerre kell nagy mennyiségben első osztályú paprikát felkínálni. Ennek az elvárásnak tárolási kapacitás nélkül nem lehet eleget tenni. Ez a hűtőház 460 négyzetméter alapterületű és több mint 5 méter magas, a kapacitása 80–100 vagon. Önerőből ilyen jelentős beruházást nem tudnánk megvalósítani, ez csak pályázati támogatással lehetséges. Erre a célra a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alaptól nyertem kedvező kölcsönt. Remélem, hogy más pályázatokon arra is lesz lehetőségem, hogy a válogatáshoz, csomagoláshoz szükséges fejlesztési terveimet is meg tudjam valósítani – jelentette ki Friss László.
A beruházás pontos költségei még nem ismeretesek, de a végösszeg várhatóan meghaladja majd a 100 ezer eurót.