2024. április 26., péntek

A mezőgazdasági és a foglalkoztatási eredmények a legjobbak

Egy éve alakult meg a jelenlegi tartományi kormány

A tartományi kormány fő feladata Vajdaság gazdasági megerősítése, az egy évvel ezelőtt megalakult, Szerb Haladó Párt vezette kabinet lezárt egy kedvezőtlen ciklust: abbahagyta az állandó civakodást a köztársasági kormánnyal, és a polgárok felé fordult, az igényeiket kezdte figyelembe venni – hangzott el abban az értékelésben, melyet Igor Mirović tartományi kormányfő mondott el tegnap a mostani vajdasági vezetőség megalakulása óta eltelt egy év apropóján. Mint mondta, elégedett a célok teljesítésével, hiszen minden projektumot idejében sikerült kivitelezni – egy kivétellel: a Vajdasági Rádió és Televízió épületének újjáépítése három hónapot késik jelenleg. Hogy mivel elégedetlen? Mirović azt szeretné, ha nem lenne lassú az adminisztráció, a gazdaság képviselőit ugyanis a határidők és az ígéretek betartása érdekli igazán – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva. A kormány már fontos lépéseket tett annak érdekében is, hogy felgyorsítsa a tartományban az ügyintézést – számolt be a sajtótájékoztatón.

A tartományi kormány (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány (Ótos András felvétele)

A tartományi költségvetés a nemrég elfogadott módosítás révén az idén 2,5 milliárd dinárral növekedett, s jelenleg 66,1 milliárdot tesz ki. A növekedés az adóterhekből származó bevétel emelkedésének tudható be, és ez azt jelenti, hogy a tartomány területén több a foglalkoztatott, mint korábban, s több a jól működő cég is, hiszen magasabbak a mindkét forrásból származó adóbevételek. A vezetőség munkamódszerének részét képezi az, hogy a költségvetési pénzösszegeket konkrét projektumok megvalósítására fordítsa – számolt be ezekről az eredményekről Mirović. A megalapított Vajdasági Fejlesztési Ügynökség is hozzájárul majd új munkahelyek teremtéséhez, és 350 millió dinárt irányoztak elő vissza nem térítendő támogatásokra ezen a téren. A kormányfő szerint a foglalkoztatással kapcsolatos vajdasági adatok egyébként is kiemelkedőek, 13,6 százalékos a munkanélküliség, ami 5 százalékkal csökkent azóta, amióta az új tartományi vezetőség hivatalba lépett.

A kormány egyik legjelentősebb feladata továbbra is a munkahelyek létrehozása – ígérte meg Mirović, és beszámolt arról, hogy 12 ezer új munkahelyet teremtettek Vajdaságban az elmúlt esztendőben. Összesen 186 millió dinárt költött el az adminisztráció az ipari parkok fejlesztésére egyebek között Magyarkanizsán, Šiden, Inđiján, Fehértemplomon, s hamarosan további beruházások várhatók Titelen és Szenttamáson.

INFRASTRUKTURÁLIS PROJEKTUMOK

Az infrastruktúra-fejlesztésben is jelentős eredményekről számolt be a tartományi kormány elnöke. Közölte, hogy a Fruška gora-i közúti folyosó kapcsán egy hónappal ezelőtt egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá a kínai CRBC (China Road and Bridge Corporation) kivitelezővel, de folynak az ürögi hágón áthaladó, öt szerémségi községet összekapcsoló útszakasz felújítási munkálatai is egy 57 kilométeres szakaszon. A korridor immár országos jelentőségű projektum.

Újvidéken a Szentendrei sugárút kiépítésén dolgoznak, a projektum megvalósítása a tervek szerint halad – jelentette ki Mirović. A VRTV épületének rendezése késik, a tartomány 500, a köztársaság pedig 400 millió dinárt különített el erre a célra, most a jelenlegi épület maradványainak lebontására és eltakarítására vonatkozó pályázat áll nyitva, és hamarosan pályázatot írnak ki az építkezés kivitelezőjére is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

FÓKUSZBAN A MEZŐGAZDASÁG

A jelenlegi tartományi kormány 80 százalékkal növelte a földműveseknek szánt támogatásokat, mivel erre a területre a gazdaság fejlesztésének fő területeként tekint – ismertette a kormányfő. Elmondása szerint 8,2 milliárd dinár állt egy év alatt közvetlen támogatásként a gazdák rendelkezésére, jelentős összegeket ítéltek oda öntözőrendszerek megvásárlására, organikus növénytermesztés támogatására,  kisgazdaságok fejlesztésére, valamint a feldolgozóüzemek létrehozására. Az árvízvédelem is fontos tényező a kormány programjában, így Herkócánál jelenleg egy három kilométeres töltés kiépítését készítik elő, ezenkívül Verbásznál és Bezdánnál is hasonló projektumok megvalósításába kezdtek.

A POLGÁROK EGÉSZSÉGÉÉRT

Mandátumának kezdetén a tartományi vezetőség a legnagyobb hiányosságokat az egészségügyben találta. Mirović bírálta az előző, demokrata párti vezetést, amiért keveset tett e téren, s mint mondta, Vajdaságot „egy angio-teremre hagyta”, miközben a tartományban a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak az elhalálozások leggyakoribb okainak. Most Újvidék mellett a szabadkai, a nagybecskereki és a zombori kórház is kap egy vérellátottságot vizsgáló angio-termet. Újvidéken az év végéig új épületet kap a Sürgősségi Intézet, de bővül a Vajdasági Klinikai Központ kapacitása is egy 30 ezer négyzetméternyi területű komplexummal.

Mirović kiemelte, hogy a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság az említett időszakban 3,2 milliárd dinárt fektetett be a vajdasági községekben végrehajtott különféle projektumokba. A sport területén a Letenka központ kialakításának tervét hangsúlyozta, hiszen itt számos sportolási és szabadidős tevékenység várja majd a hazai és a külföldi gyerekeket és fiatalokat.

A KISEBBSÉGI MÉDIUMOKNAK VÁRNIUK KELL...

A Magyar Szó megkérdezte a kormányfőt, hogy mikor állítják vissza a kisebbségi médiumok támogatásából még 2015-ben megvont 10 százalékos dotációrészt. Mirović elmondta: az a megállapodás a kormányon belül, hogy két vagy három lépésben, 2017 végéig és 2018-ban állítsák vissza a támogatás nominális és reális értékét is a 2014. évi szintre.

– Nehéz lenne egyik pillanatról a másikra visszaállítani a korábbi összeget, mivel a költségvetés ezt jelenleg nem teszi lehetővé, de megállapodtunk abban, hogy ezt megtesszük, a nemzeti tanácsokkal és a képviselőház tisztségviselőivel is ebben maradtunk, ez a célunk – fogalmazott.

SZAKMAI POLITIZÁLÁS FOLYIK

Nyilas Mihály tartományi kormányfő-helyettes a médiának adott nyilatkozatában úgy értékelte, hogy a múlt évben sikerült megvalósítani a korábban felvázolt célokat.

– Új összetételű hatalmi felállás került hivatalba, de a kezdeti „bejáródás” folyamatát könnyen túlléptük. Szakmai politizálás folyik. A munkamódszerek ma már olykor a gazdasági irányítás munkamódszereire hasonlítanak, ezen azonban nem kell csodálkozni, ilyen a mai trend, az eredményesség számít. Az én szerepem, a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaként, hogy a vajdasági magyar közösség számára is elérhetővé tegyük a fejlesztéseket. Azt hiszem, jól láthatjuk az elmúlt évek eredményeit. Területem az oktatás, az óvodák és iskolák felújítási munkálatai már a végéhez közelednek. Folytatni kívánjuk az épületek tatarozását, a múlt héten 250 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra. Kisebbségi jogvédelmi szempontból eredménynek tekinthető, hogy a nemzeti tanácsok juttatásait növelni tudtuk, s ez 70 millió dinárt tett ki ebben az egy évben – számolt be Nyilas.