2024. április 26., péntek

Terítéken a bérek és a nyugdíjak

Hetedik felülvizsgálatára érkezik az IMF küldöttsége

Ma Belgrádba érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy áttekintse a szerbiai gazdaság helyzetét, valamint hogy elvégezze a Szerbiával kötött hároméves elővigyázatossági hitelszerződés soron levő, hetedik felülvizsgálatát. A látogatás a tervek szerint július 4-én zárul.

A delegációt, mint korábban bejelentették, James Roaf vezeti.

A küldöttségnek a jövő év februárjában lejáró, 1,2 milliárd euró értékű hitelszerződéssel kapcsolatos

megállapításait várhatóan augusztus végén elemzi az IMF Végrehajtó Bizottsága. Az előző, hatodik felülvizsgálat eredményeit tavaly decemberben hagyták jóvá.

Dušan Vujović pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások témája ezúttal a korábban megbeszélt makrogazdasági és strukturális reformok folytatása lesz.

– Gyakorlatilag most már abban a helyzetben vagyunk, hogy halaszthatatlanul meg kell oldanunk egyes közvállalatok és átalakulóban levő cégek státusát, különös tekintettel az energiaköltségek törlesztésére, a pénzügyi fegyelemre és az ügyvitel hatékonyságára – fogalmazott Vujović.

Az uruguayi származású Sebastián Sosa, a Valutaalap szerbiai állandó képviselője is megerősítette, hogy a közvállalatok reformja a most megvalósuló hitelszerződés prioritása.

– Az IMF-nek az a véleménye, hogy ha Szerbia jelentős makrogazdasági eredményekre törekszik, és ha be szeretné fejezni a reformokat, akkor végre kell hajtani a közvállalatok reformját – mondta Sosa.

Hazai hírügynökségi értesülések szerint várható, hogy – a korábbi értesülésekkel ellentétben – a köztársasági kormány képviselői mégiscsak tárgyalnak a pénzintézet delegációjával a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emelésének lehetőségéről is.