2024. május 8., szerda

Meggyakció

Jótékonysági munkaakció a kishegyesi Vöröskereszt szervezésében
Meggyfejtés a női fórum székházában (Fotó: Lakatos János)

Meggyfejtés a női fórum székházában (Fotó: Lakatos János)

Szombaton véget ért a négynapos jótékonysági akció, amelyet a Vöröskereszt kishegyesi szervezete koordinált. A meggyszedési és -feldolgozási akciónak több jótékonysági célja is volt, és több községbeli szervezet is részt vett rajta. A részleteket Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára ismertette lapunkkal.

– Az akció úgy zajlott, hogy a fán lévő, felhasználatlan meggyet a tulajdonosaik felajánlották a Vöröskeresztnek. A meggyet az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola Bagolysuli környezetvédelmi csoportja segítségével gyűjtöttük be, a feldolgozásban pedig segítségünkre voltak a Vöröskereszt és a Nők Kishegyesi Fórumának aktivistái, valamint az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat felhasználói és dolgozói. Emellett a női fórum biztosított helyszínt a gyümölcs feldolgozásához az új székházában – számolt be Fontányi, majd arról is szólt, hogy a feldolgozott gyümölcsöt humanitárius célokra fogják fordítani.

– A meggyből szörp készült, amivel megjutalmazzuk azokat a véradóinkat, akik száznál többször adtak vért. Ezt a véradók világnapja alkalmából fogjuk átadni, amit idén kicsit megkésve, július 9-én tartunk meg. A fennmaradó meggyszörpöt különböző nyilvános eseményeken fogjuk felkínálni az embereknek, önkéntes adományok fejében. Az így megvalósított bevételt a gyerekekkel való foglalkozásokra fordítjuk. A gyerekek ugyanis nagy segítséget nyújtottak az akció során, ezért a nyáron őket egy kirándulással szeretnénk megjutalmazni. A kirándulás költségeinek egy részét a bevételből akarjuk fedezni – számolt be a titkár.

A jótékonysági akció sikeréhez meggy felajánlásával hozzájárult a Brencsics, a Zsadányi, a Kormos, a Cékus, a Győri, a Brezovszki és a Szungyi család.