2024. március 19., kedd

Mintegy hétszáz embert öltek meg terroristák 2000 óta az Európai Unióban

Mintegy hétszáz ember halt meg terrorcselekmények következtében 2000 óta az Európai Unió országaiban - derült ki abból a friss jelentésből, amelyet kedden mutattak be az Európai Parlament brüsszeli székházában.

Az értékelés a 2000 és 2016 vége közötti időszakot öleli fel, amikor 658 ember esett áldozatául terroristáknak az unió tizenkét országában, Maite Pagazaurtundúa, a dokumentumot bemutató európai parlamenti képviselő azonban elmondta, hogy azóta további 47 halottal kell számolni.
Az áldozatok legnagyobb csoportját a spanyolok (253), a franciák (250) és a britek (74) tették ki a jelentés szerint. A halálesetek 82,8 százaléka a dzsihadista, 13,8 százaléka pedig a nacionalista terrorizmus számlájára volt írható az idei év elejéig tartó időszakban.
Ugyanezen időszak alatt az EU területén kívül - összesen 22 országban - 1029 uniós állampolgár esett áldozatául terroristáknak, legtöbbjük külföldi békefenntartó missziók tagjaként. Az áldozatok legnagyobb csoportjait a britek, a franciák és a németek tették ki, a legtöbben Afganisztánban vesztették életüket.
A dokumentum szerint az EU-n belül az áldozatok 13,8 százaléka öngyilkos robbantásban halt meg, az EU-n kívül ez a szám 22,6 százalék.
A vizsgált időszakban csak négy olyan uniós ország volt, amelynek egyetlen állampolgárát sem gyilkolták meg terroristák: Ausztria, Luxemburg, Málta és Szlovénia.