2024. április 26., péntek

Pénteken ünnepélyes államfő-beiktatás

Aleksandar Vučić inaugurációján részt vesz Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke is

Aleksandar Vučić köztársasági elnöki ünnepélyes beiktatását pénteken tartják Belgrádban a Szerbia Palotában. Erre az eseményre, amely megközelítőleg két órát tart majd, számos ország államfője, kormányfője, magas rangú állami képviselője kapott meghívót. A meghívottak közül többen már jelezték érkezésüket.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az ünnepségre az előkészületi munkálatok már a vége felé tartanak, de a részletekről még mindig keveset lehet tudni. A Politika napilap információi szerint már több államfő, kormányfő, miniszter és állami képviselő jelezte érkezését Belgrádba, így a régióból a vendégek között lesz Filip Vujanović, Montenegró elnöke, Kolinda Grabar Kitarović, Horvátország elnöknője és Đorđe Ivanov, Macedónia elnöke, illetve Ilijana Jotova, Bulgária alelnöke is.

Belgrádba érkezik Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek hercege is.

A belügyminisztériumban megerősítették, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is jelezte érkezését, csakúgy mint Christian Kern osztrák kancellár is, illetve Emmanuel Issoze-Ngondet, Gabon kormányfője.

Moszkvából Dmitrij Rogozin orosz kormányalelnök érkezik. Ugyanakkor Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is tiszteletét teszi.

Brüsszelt Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa, Németországot Angela Merkel követe, Németország korábbi kancellárja Gerhard Schröder képviseli.

Várhatóan pénteken jelen lesz a két legnagyobb katonai szövetség képviselője is, így a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetet (ODKB) Yuri Khatchaturov, a szervezet főtitkára, míg a NATO-t Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese képviseli majd.

Tegnap még az Amerikai Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából nem érkezett visszajelzés a meghívásra. A rendőrség a vendégek listáját ma állítja össze.