2024. április 26., péntek

Új munkahelyek nyílnak a közszférában

Év végéig az általános és középiskolák teljes munkaidőben dolgozó munkavállalói közül 2700-an számíthatnak normájuk csökkentésére

A szerb kormány elfogadta a közszférában alkalmazottak számáról szóló határozatot. A dokumentum 2017 tekintetében szabja meg, hogy legfeljebb hány személyt alkalmazhatnak az állami szervekben, a közszolgálatokban, a Vajdaság Autonóm Tartomány és a helyi önkormányzatok szerveiben, illetve szolgálataiban. Legutóbb 2015-ben fogadott el ezzel a tartalommal határozatot a kormány. Az akkorihoz képest – 462 674 alkalmazott – 11 241 személlyel kevesebben, azaz 451 433-an dolgozhatnak meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján a közszférában. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közleménye szerint az alkalmazottak számát nem arányosan, azaz nem lineárisan csökkentették minden ágazatban, ehelyett a különböző ágazatok prioritásai alapján döntöttek arról, hogy hol hány személyt alkalmazhat az állam.

A minisztérium közleményében arra is kitértek, hogy idén kezdenek hozzá érdemben az oktatásügy átszervezéséhez. Az általános és középiskolák teljes normával dolgozó munkavállalói közül év végéig 2700-an számíthatnak normájuk csökkentésére, azaz a jövőben nem teljes munkaidőben fognak dolgozni. A minisztérium álláspontja szerint ez az erőforrások ésszerűbb elosztását és az oktatási rendszer szervezettségének jobbá tételét fogja eredményezni. Az iskolák átszervezését az oktatási minisztérium készíti elő, a Világbank tanulmányának, észrevételeinek mentén.

Az egészségügyben a most elfogadott határozat mentén év végéig 2 500 munkahely nyílik meg. Orvosokat és egészségügyi nővéreket kívánnak alkalmazni. A pénzügyi szektorban is munkahelyek megnyitását irányozták elő, elsősorban azzal a céllal, hogy a Pénzügyminisztérium minél hatékonyabban elemezze és ellenőrizze a kiadásokat. A szürkegazdaság ellenes küzdelem hatékonysága növelésének érdekében az Adóhivatalban szintén új munkatársakat kívánnak alkalmazni, áll a közleményben.

Azok a helyi önkormányzatok, ahol a vonatkozó törvényben megszabottnál kevesebb közalkalmazott dolgozik, szintén lehetőséget kapnak a foglalkoztatás növelésére, míg azok az önkormányzatok, ahol a megengedettnél többen dolgoznak, év végéig alkalmazottakat lesznek kénytelenek elbocsátani.

Bár az elemzések folyamatosan a szerbiai államapparátus gigászi méreteit kifogásolják, ami az állami közigazgatást illeti, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium szerint ebben a szektorban Szerbiában jóval kevesebben dolgoznak, mint az európai országokban. Pillanatnyilag száz lakosra 6,4 hivatalnok jut, míg Európa legtöbb országában száz lakosra 8,5 hivatalnok jut. A közigazgatás hatékonyabbá tétele egyebek mellett a gazdasági növekedésre is kihat, közölték a minisztériumban, mint ahogyan azt is, hogy a közigazgatás átszervezése nem merül ki az új alkalmazottak foglalkoztatásában. A tolóablakokos szolgáltatások ügyfélbarát jellegét ugyanúgy növelni kell, mint ahogyan jobbá kell tenni az iskolai oktatást, az egészségügyi, vagy a szociális ellátást.

A kormányhatározat mentén az év folyamán az oktatásügy, az egészségügy, az pénzügy, a szociális védelem, a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén is akcióterveket hoznak meg az illetékesek. Ezekben az akciótervekben egyebek mellett a szóban forgó területek átszervezésével kapcsolatos, határidőkhöz kötött terveket fektetik le.