2024. április 26., péntek

Elszállították Zomborból a migránsokat

Napokig követelték a migránsválság megoldását (kép: Fekete J. József)

Napokig követelték a migránsválság megoldását (kép: Fekete J. József)

Szombaton hajnalban a Severtans négy autóbuszával mintegy kétszáz migránst szállítottak el a zombori befogadóközpontból Preševóba. Azokat az egyedülálló férfiakat telepítették át, akik az elmúlt két hónapban sok problémát okoztak a központ közelében, a Sikara sétaerdő környékén élőknek. Bejártak az udvarokba, ellopták a gyümölcsöt, fényképezték a gyerekeket, a házakat és hétvégi házakat, szexuális ajánlatokat tettek a fiatal lányoknak. A helyzet az elmúlt kedden tetőzött, amikor migráns suhancok megtámadtak egy 17 éves lányt a Sikarai úton. A környékbeliek még aznap tiltakozó összejövetelt tartottak, és a következő napokban megismételték. Panaszaikat meghallgatta Antonio Ratković, a polgármester asszony helyettese, valamint Zoran Rus, a Szerb Haladó Párt vezérszónoka a városi képviselő-testületben, és mindketten gyors megoldást ígértek.

Ez szinte meglepetésszerűen meg is történt, amikor szombaton megjelent a négy autóbusz.  Az átköltöztetést a zombori önkormányzat a helyi rendőrkapitányság segédletével és az illetékes minisztérium jóváhagyásával szervezte meg.

Most újra csak a családos menekültek élnek a zombori táborban, akikkel eddig se volt baj. Rus szerint ezt az akciót követően a város és a rendőrség hatékonyabban ellenőrizheti az illegálisan érkező migránsok megtelepedését a városban és elszállításukat Preševóba.

A héten intenzív volt a migránsok mozgása Magyarország határán, az ottani hatóság száznál több illegális határátlépési kísérletet regisztrált Zombor irányából.