2024. április 26., péntek

Művészileg kiforrott alakítások

G. Erdélyi Hermina és Mezei Zoltán az évad legjobb főszereplői – A Népszínház magyar társulatának évadzáró műsorában bejelentették a Pataki-gyűrű díj idei jelöltjeit is
G. Erdélyi Hermina

G. Erdélyi Hermina

G. Erdélyi Hermina lett az évad legjobb női, Mezei Zoltán pedig az évad legjobb férfi főszereplője a dr. Káich Katalin egyetemi tanár, művelődéstörténész, Olivera Đorđević rendező, társulatvezető és Oláh Tamás teatrológus alkotta szakmai zsűri döntése alapján – derült ki a Szabadkai Népszínház magyar társulatának évadzáró rendezvényén.

Színes, mégis egységes, átgondolt és emlékezetes alakításokban gazdag évadot zárt a magyar társulat. A szakmai zsűri öt bemutatót láthatott ebben az évadban. Elsőként a Béres Attila rendezte Amadeus című előadást. A társulat tagjai sokadszorra is bizonyította a kollektíva erejét, ami elengedhetetlen volt a maradandó egyéni alakítások megszületéséhez. A felszabadult közös játéknak adott teret a Hernyák György rendezte Münchhausen a Sajtszigeten című zenés időutazás. Az évad legolajozottabb csapatjátékát a Gerincbántalmak szereplőgárdájának és Veljko Mićunović ritmusérzékének köszönhetjük. Az előadás rendkívüli színészi energiákat mozgósított. Mind az Edvin Liverić rendezésében készült Csak egy szóval mondd, mind a Czajlik József irányításával színre vitt Prah emlékezetes marad személyessége, eszköztelensége és közvetlen hangvétele okán. Megállapíthatjuk, hogy számtalan művészileg kiforrott, magasra értékelhető alakítással találkozhattunk ebben az évadban is – szólt az évadról Oláh Tamás, aki méltatta a két díjazottat is. – Az évad színésze mindenekelőtt sokszínű színpadi játékával bizonyította, hogy a társulat vezető egyéniségeinek egyike. Sokarcúsága, sokoldalú színészi tehetsége egyértelműen megmutatkozott idei alakításaiban is. A bizottság döntése alapján az évad színésze: Mezei Zoltán. A többször is valós katarzist eredményező, megrázó erejű, egyenletesen intenzív, megélt és átélt színpadi játékkal ajándékozott meg bennünket G. Erdélyi Hermina a Csak egy szóval mondd című produkcióban, bizonyítván, hogy a színészi alakítás a kiváló tehetségek esetében nem kizárólag a reproduktivitás kategóriájába tartozik, hanem képes minden alkalommal megszülető, önálló művészi alkotásként is megnyilvánulni.

Spiró György: PRAH

Spiró György: PRAH

E két díj mellett még egy elismerés gazdára talált. Gyarmati Kata társulatvezető ajánlása alapján a legkonstruktívabb munkatársnak járó díjat Takács Tibor Faki, a színház díszletfestője vehette át Miloš Stankovićtól, a Népszínház igazgatójától.

Az évadzáró műsorban ismertették a Pataki-gyűrű díj idei jelöltjeit is: Huszta Dániel Herbert Mayer szerepének megformálásáért (Svetislav Basara: Fáma a biciklistákról, Újvidéki Színház; rendező: Lénárd Róbert), Lőrincz Tímea Bess szerepének megformálásáért (Lars von Trier: Hullámtörés, Zentai Magyar Kamaraszínház; rendező: Oláh Tamás), Mészáros Árpád Fekete György szerepének megformálásáért (Balog–Lénárd: Fekete, Újvidéki Színház; rendező: Žanko Tomić), Nagyabonyi Emese (Wislawa Szymborska: Hajnali 4, Kosztolányi Dezső Színház; rendező: Selma Spahić) és Vicei Natália A nő szerepének megformálásáért (Spiró György: PRAH, Népszínház; rendező: Czajlik József).