2024. április 26., péntek

„Az expozém alapján döntsenek”

Ana Brnabić kormányalakító a regionális stabilitás és az államvezetésben fenntartott folytonosság mellett szállt síkra – Már készül a miniszterelnöki expozé, Vučićtyal is konzultál

Ebben a pillanatban még nem szívesen beszélnék a kormányfői expozémról, a minisztériumok tervezett számáról és a leendő kabinet összetételéről – jelentette ki Vrnjačka Banja-i látogatása során Ana Brnabić kormányalakító, jelenlegi államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, akinek a nevét Aleksandar Vučić államfő csütörtök este mondta ki a kormány leendő elnöke nevének közlésekor. Brnabić az eZUP adatrendszer alkalmazását ellenőrizte ebben a helyi önkormányzatban, s meggyőződött arról, hogy a rendszer bevezetése és működése zökkenőmentesen zajlik. Az eZUP, mint ismeretes, az anyakönyvek, a rendőrségi adatbázis, az adóhivatal, a rokkantsági és nyugdíjbiztosítási alap, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és az országos szociális biztosítási központ adatbázisait kapcsolja egyetlen hozzáférhető nagy rendszerbe. Brnabić tárgyalt a város vezetőségének tagjaival is a helyszínen.

Ana Brnabić: Az eredmények az igazán fontosak (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: Az eredmények az igazán fontosak (Fotó: Beta)

Mint azt újságíróknak adott nyilatkozata során kifejtette, hamarosan konzultál majd Vučićtyal az ország politikai és gazdasági prioritásairól, hiszen, mint mondta, mégis az előző kormányfő az, aki meghatározta a kormány eddigi tevékenységének lényegesebb irányvonalait, s ezt fontos lenne tartani az államvezetőségen belül.

– Komolytalan hozzáállásnak számítana, ha kormányalakítóként nem kérdezném meg a lényegesebb kérdésekről az államfőt – értékelte Brnabić.

Az államnak, mint mondta, politikai egyensúlyra van szüksége, ezért fontos a folytonosság fenntartása, s ezért fogja megkérdezni a köztársasági elnököt az elképzeléseiről.

– Közösen fogjuk meghatározni az elsődleges célokat – értékelte.

Brnabić reagált azokra a kijelentésekre is, amelyek elutasították támogatásának a lehetőségét a képviselőházban. Mint ismeretes, Dragan Marković Palma a kormányfői tisztség várományosának szexuális beállítottságára utalva kijelentette korábban, hogy pártja csakis olyan személyeket tud támogatni, akiknek családközpontú a beállítottságuk, vannak gyermekeik, és nemzetközi tekintéllyel is rendelkeznek. Állítólag a Szerb Haladó Párton belül is sokan elégedetlenséggel fogadták a pártelnök döntését, hogy Brnabićot jelölte kormányalakítónak. A jelenlegi államigazgatási miniszter azt mondta, a képviselőknek az expozé alapján kellene eldönteniük, hogy támogatják-e őt a kormányfői tisztség átvételében.

– Amikor ezt mondom, akkor Marković úrra is gondolok. Ami engem illet, tiszteletben tartom az állam intézményrendszerét, s megvárom a képviselőház döntését. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a hazámat szolgálhatom. Az eredmények az igazán fontosak, és mindaz, amit magunk mögött hagyunk munkánk során. Már dolgozom az expozémon, és őszintén arra számítok, hogy abszolút támogatást tudok szerezni a megvalósításához a parlamentben – jelentette ki Brnabić, aki a regionális stabilitást az egyik leglényegesebb előfeltételként határozta meg a külföldi beruházások, kedvező hitelek, tekintélyes pénzintézetekkel megvalósított együttműködés eléréséhez.

A leendő miniszterelnököt a Vrnjačka Banja-i községháza előtt egyébként a város vezetősége mellett polgárok és számos újságíró várta. Ez volt a kormányalakító első hivatalos látogatása azóta, hogy kiderült, ő alakíthat új kabinetet.