2024. április 26., péntek

Megnyílt a zentai medence

A létesítmény a környék legtisztább vizével és legolcsóbb belépőjegyével várja a fürdőzőket – Napernyők és nyugágyak, röplabda és kisfoci – A medencét üzemeltető kommunális közvállalat 45 na

Március 18-ai számunkban arról számoltunk be, hogy bizonytalanná vált a zentai kék medence sorsa, miután az objektumot 2004 óta üzemeltető helyi vízilabdaklub különböző nyomásgyakorlások miatt „visszaadta” a létesítményt az önkormányzatnak. Akkor Ceglédi Rudolf polgármester kerestük meg, és ő elmondta, elsődlegesen bérbe szerették volna adni a medencét, de mivel nem volt rá jelentkező, a város vezetője a helyi kommunális vállalatot bízta meg a fürdőhely üzemeltetésével.

Újfajta kényelmet nyújt a zentai kék medence (kép: Laták István)

Újfajta kényelmet nyújt a zentai kék medence (kép: Laták István)

A kommunális vállalatnak 45 napja maradt a medence rendbehozatalára, de szerencsére a vállaltban dolgozik egy fiatal és tehetséges közgazdász, Slavnić Ákos, aki rögtön a kezébe vette a teendőket, s szerdán meg is nyílt a nagyközönség előtt a kék medence.

– Nem sok időnk maradt a cselekvésre, hiszen úgy 45 nappal ezelőtt szóban kaptuk az önkormányzattól a megbízást. Az elsődleges dolog, ami halaszthatatlan volt, az a bejárat újrabetonozása volt, a legfontosabb javítanivaló viszont a vízlecsorgó rendszer körül akadt. Ez nagyon rossz állapotban volt, felújítani sem lehetett, hanem egy új, zárt csatornarendszerrel oldottuk meg. 315-ös csatornacsövekről van szó, amelyek körbeveszik az egész medencét, a víz pedig a medence peremén található kis lyukakban folyik le egészen ezekbe a csövekbe, ezek elvezetik a kondenzációs medencébe, illetve a nagyfilterekbe, s onnan forgatja vissza a vizet a rendszer. Ez a rendszer az utóbbi 10-15 évben nem nagyon működött, nagyon nagy volt a vízveszteség, s ezért vizesedett a talaj a medence alatt és körül, s ezért mozdult meg a medence körüli betonréteg, amely sajnos tovább fog süllyedni.

• A rendelkezésetekre álló idő nyilván nem volt elegendő, hogy mindent helyre hozzatok.

– A további munkálatok attól függenek, hogy jövőre a kommunális vállalat kapja-e el a medence üzemeltetését. Mi csak erre az idényre kaptuk el a medencét, ezért javasoltuk a községnek, hogy mindjárt a szezon után szakembereket alkalmazzanak, akik megállapíthatnák, meddig tarthat ennek a medencének az élethossza. Ez egy vasszerkezet, amelynek biztosan megvan az optimális élettartama, amely elméletileg még biztosan kibírna 20–25 évet, de mivel víz alatt van, nem biztos, hogy ez az idő ilyen hosszú lehet.

• Mit sikerült még felújítani?

– Felújítottuk a sport- és rekreációs részét a medencének, két röplabdapályát és egy kisfocipályát hoztunk létre. Ezek használata persze ingyenes lesz, s még labdákat is rendelkezésre bocsátunk. Pályázat alapján egy zentai kávézó végzi majd az ital- és fagylaltárusítást. Újdonság lesz a nyugágyak bérlése, a vadonatúj ágyakat napi 150 dinárért lehet majd bérelni. Terveink szerint legalább 30–40 napernyőt is nyújtunk ingyenesen.

• Mit kellene még sürgősen megcsinálni?

Slavnić Ákos közgazdász, a medence irányítója

Slavnić Ákos közgazdász, a medence irányítója

– Sok helyen újításra van szükség, mert süllyed a medence, ezért is lenne szükség egy szakértői véleményre, mi lenne a legjobb módja a felújításnak. Idén nem volt rá pénzünk, de sürgősen át kellene festeni a medencét, mert 14 éve nem volt festve, s ez mintegy 30 ezer euróba kerülne. A jegyár viszont igen korrekt, hiszen napi 120 dinárba kerül, a 7 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes. Szakszervezeti jegyek idén nem lesznek, van viszont idényjegy, ami 3000 dinárba kerül. Ilyen olcsó belépőjegyek Szerbiában biztosan nincsenek.

• Tisztázzuk azért pontosan: a befektetett pénzt az önkormányzat adta, vagy a kommunális vállalat fektetett be?

– Az önkormányzattól nem kaptunk egy dinárt sem, a befektetett mintegy 3 millió dinárt a kommunális vállalat teremtette elő.

• A zentai medence neuralgikus pontja mindig is a kaja volt, a lángos, a pizzaszelet, a zsíros kenyér. Ahogy látjuk, ez idén sem lesz.

– A Brekeke volt ilyen létesítmény a medence mellett, de az nem is a miénk, s olyan nagy felújítást kellene ott is megcsinálni, hogy ebben nem is gondolkodtunk. Bármilyen más módú ételeladás a medence területén rengeteg szanitáris és más engedélyt, befektetést igényel, s az idő rövidsége miatt erre egyszerűen nem voltunk felkészülve. Csak ajánlani tudom azt, hogy a városból rendeljenek gyors ételeket, hiszen ez a fajta szolgálat igen jól működik Zentán.

• Mi van a medencét működtető berendezésekkel?

– A kommunális vállalat gépészei ismerik a rendszert. A motor már vagy öt éve nem égett le, így reméljük, hogy az idén is rendben lesz. Egy pumpát teljesen felújítottunk, s ezzel tökéletesen működik a rendszer.

• A különböző ellenőrök már többször jártak lenn.

– A nagykikindai intézet veszi a vízmintákat, s beszámolójuk szerint 50 kilométeres körzetben nincs még ilyen jó vízminőség, mint a zentai medencében. Az illemhelyeket is mind felújítottuk, minden reggel takarítónők tisztítják majd.

• Néhány szót a mentőszolgálatról...

– A tiszai mentőszolgálat tagjai végzik ezt a munkát, öt profi vízimentő áll a fürdőzők rendelkezésére, akik közül a fő időben, tehát délután hárman őrködnek a rendre. A mentőket igényeik szerint teljesen felszereltük.

• Az úszók és a vízilabdázók edzhetnek-e a medencébe?

– Természetesen. Egy szabályzatot állapítunk meg, ki mikor és hogyan használhatja a medencét. A kommunális vállalat támogatja a sportot, de magáncélokra többet nem lehet majd használni a kék medencét.

• Azért az furcsa lenne, ha ennyi befektetett pénz után jövőre elvennék a kommunális vállalatól a medence üzemeltetését.

– Mi jelenleg csak annyit kérünk az önkormányzattól, hogy végeztesse el a már említett szakértői felmérést, s utána biztosan kérvényezni fogjuk a további üzemeltetést. Talán nem meglepő, ha a cég vissza szeretné kapni a befektetett pénzét.

Eddig ért el tehát a zentai kommunális vállalat a medence kapcsán. Az önkormányzat ezúttal sem adott pénzt a községi költségvetésből a felújítási munkálatokra, épp ezért sajnálattal fogadtuk azokat a mendemondákat, melyek szerint jövőre egy helyi politikus akarja rátenni a kezét a létesítményre. A pletykákra azonban mi nem adunk, hanem abban reménykedünk, hogy a városi vezetőség megbecsüli a kommunális vállalat befektetett pénzét és igyekezetét, és egy olyan előnyös szerződést köt majd a vállalattal, amely majd újabb lökést ad nekik, hogy még szebbé, még funkcionálisabbá tegyék ezt a fontos zentai objektumot.