2024. április 26., péntek

A fürdővel a falu jövője épül

Pacséron a meleg vizű gyógytó mellett befejezéséhez közeledik a fedett fürdőépület kiépítése

Az elmúlt napokban több híradás tudósított arról, hogy megnyílt a pacséri gyógyfürdő, és a múlt évi szolgáltatásokkal és árakkal várja vendégeit, és hogy most már szálláslehetőséget is kínálnak a faluban. A helyi közösség gyógyfürdőre vonatkozó további terveiről és más jellegű elképzeléseiről kevés szó esett az utóbbi időben, ezért mgr. Szombathy Zoltán tanácselnököt a távlati tervekről, falufejlesztésről is kérdeztük.

Szombathy Zoltán

Szombathy Zoltán

A gyógyfürdő bejárata

A gyógyfürdő bejárata

Háttérben az őszre megnyíló épület, melyben ülőfürdő, sókabin, szauna is várja a vendégeket

Háttérben az őszre megnyíló épület, melyben ülőfürdő, sókabin, szauna is várja a vendégeket

– Az elmúlt években a helyi közösség erejét, idejét és anyagi lehetőségeit szinte teljes egészében lekötötte a termálmedencére vonatkozó építkezés és fejlesztés, illetve a karbantartás. Most a fedett rész befejezésén munkálkodunk. Mi egy kis falu vagyunk, és az anyagi lehetőségeink igen korlátozottak. Mivel a tartományi és a köztársasági alapokból nem részesültünk támogatásban, ezért a községi fejlesztési tervre és elsősorban a helyi járulékra tudunk támaszkodni. Nem így terveztük, de sajnos nagyon elhúzódott a fedett rész építésének a kivitelezése, a nehezén azonban túl vagyunk. Egyebek mellett a belső berendezés elhelyezése, az elektromos vezetékek beszerelése és a belső festés maradt még hátra. Illetve a fürdő területén szeretnénk a gyermekek számára egy játszóteret kialakítani, a fiatalokat és az örökifjakat pedig egy röplabda- és egy focipályával szeretnénk még megajándékozni, ha minden jól megy, a következő hónapban – mondta Pacsér első embere, és hangsúlyozta, hogy legkésőbb szeptember 1-jén szeretnék átadni rendeltetésének a körülbelül 800 négyzetméter alapterületű, fűthető, tehát télen is üzemelő épületet, a 200 négyzetméter alapterületű gyógymedencével.

– A fedett, padokkal ellátott gyógymedence körülbelül 90 cm mély vízzel várja majd vendégeinket, illetve kialakítottunk egy napozásra is alkalmas részt. Télen padlófűtéssel tervezzük felfűteni az épületet. A vendégeket egy, a gyerekek számára is élvezhető, illetve az „ínyenceket” egy melegebb jellegű szaunával is várjuk majd. Ez utóbbi különlegessége az lesz, hogy sós gyógyvizünkkel locsoljuk majd a forró köveket – tette hozzá Szombathy Zoltán, aki rámutatott az egész Vajdaságot, így a közép-bácskai kistelepülést érintő elvándorlás problémájára is. Reményei szerint hosszú távon a fürdő és a hozzá kapcsolódó, a faluban létesülő tartalmak megoldást jelenthetnek majd erre a közösséget súlyosan érintő kihívásra.

– A fürdőbe érkező vendégek – amellett, hogy a kellemes közegbe gyógyulni, kikapcsolódni érkeznek – különféle igényekkel állnak elő. Elsősorban éhesek. És itt szembesülünk például azzal, hogy Szerbiában még nincs megoldva az úgynevezett őstermelői kérdés. Ki az, aki termelhet, ki az, aki árulhat, és mit? Úgy gondolom, hogy ezeket az előírásokat meghatározni, meghozni csak akarat kérdése. És egyre égetőbb feladat lenne. Hatalmas lehetőség kínálkozna az itteni kistermelők részére, mondjuk, sajtot, túrót, sonkát, kolbászt, paradicsomot értékesíteni a vendégeknek. Az eddigi tapasztalataink alapján körülbelül 10 ezer ember látogatott el hozzánk nyáron, lenne tehát igény a minőségi házi termékekre –vázolta a lehetőségeket a tanácselnök, de rámutatott arra is, hogy a pacséri ingatlanpiacra jó hatással volt a fürdő megépülése, annak ellenére is, hogy nagyarányú az elvándorlás a faluból, szinte nem lehet eladó házat találni. Szombathy Zoltántól az iránt is érdeklődtünk, hogy készült-e kimutatás arról, hogy hányan és kik vásároltak eddig ingatlant a faluban.

A tófürdő vize szezonnyitáskor még nem volt lila színű

A tófürdő vize szezonnyitáskor még nem volt lila színű

– Hivatalosan nem vezetjük ezeket az adatokat, kis falu lévén viszont körülbelül tudjuk, hogy egyebek mellett Magyarországról, Szlovéniából, Horvátországból, Újvidékről, Belgrádból is érkeztek házvásárlók. Ők nem, úgymond, hazatelepülők, hanem beleszerettek a gyógyfürdőbe, a tájba. Azok, akik árulják az ingatlanjukat, érzik, hogy az állapotától, a fürdőhöz való közelségétől függően 5–10 ezer eurón alul nem szabad értékesíteniük – válaszolta.

Pacsér jövőjét és lehetőségeit mérlegelve a helyi közösség tanácselnöke kitért arra is, hogy a termálvíz adta lehetőségekkel melegágyat üzemeltető terveik is voltak, sajnos azonban ez az út nem bizonyult járhatónak. Illetve a tapasztalat azt mutatta, hogy az egyébként nagyszerű gyógyhatással rendelkező víz a sós jellegéből adódóan rendkívül agresszív hatású a fémek esetében, ez pedig nagymértékben költségnövelő tényező.

A pacséri helyi közösség lehetőségeit az utóbbi években teljes egészében lefoglalta a fürdő építése és fejlesztése. Szombathy elmondta, hogy ha a fedett részt befejezik, nagyobb hangsúlyt tudnak majd kapni a faluban más jellegű elképzelések is.

RENDEZETT KÖZPONT, TOVÁBBI TERVEK

Pacsér madártávlatból

Pacsér madártávlatból

A település központja

A település központja

– A fürdő építése mellett eddig is igyekeztünk odafigyelni a falu központjának és zöld felületeinek a szépítésére, az utak karbantartására vagy a vízvezetékrendszeren keletkezett meghibásodások kezelésére. Már korábban megoldottuk a közösségi jellegű vagy egyesületi kézben volt ingatlanok tulajdonjogi kérdését, ami Vajdaság-szerte kihívások elé állította az önkormányzatokat, eddig azonban nem sikerült ezek jövőjén érdemben lendíteni. Őszre viszont ez a kérdés is terítékre kerülhet. A színházépületnek a falu közvéleményét leginkább érintő rendbetételét is tervbe vette a vezetőség, de mivel ez hatalmas anyagi befektetést igényel, kizárólag akkor tudják megkezdeni a renoválást, ha valamelyik pályázati kiírás erre lehetőséget ad.

Pacsér jövője azonban nemcsak a messze híres termálmedencétől vagy a helyi közösség tanácsának rátermettségétől függ, hanem azoktól a fiataloktól is, akik helyben maradva, vagy megtakarításukkal, megszerzett tudásukkal, tapasztalatukkal, kreativitásukkal hazatérve itt, ebben a faluban képzelik el az életüket – mutatott rá végül Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke.

 A tófürdő vidékünkön egyedülálló, a kialakítása és a víz minősége tekintetében egyaránt. Az 1400 méterről feltörő víz gyógyvíz kategóriába tartozik, sok ásványi anyagot és oldott oxigént is tartalmaz: bőrbetegségekre, sérülésekre, izomhúzódásokra van jó hatással, sótartalmának köszönhetően légúti megbetegedések gyógyítására is alkalmas. A tó mintegy 2000 négyzetméteres vízfelülettel rendelkezik, legmélyebb pontja 1,6 méter. A környékünkön egyedülálló tófürdő mellett egy 240 négyzetméteres létesítmény épült Valkay Zoltán építész tervei alapján: beléptetőkapu, öltözők, vizesblokk, és egy vendéglátóipari létesítmény is várja az idelátogatókat.