2024. április 26., péntek

Moszkva bírálta a horvát-ukrán együttműködést a szakadár területek békés reintegrációjában

Az orosz külügyminisztérium "konraproduktívnak és nem helyénvalónak" minősítette pénteki közleményében Horvátország felajánlását, hogy megosztja Ukrajnával "a megszállt területek békés reintegrációja" terén szerzett tapasztalatait. 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden Zágrábban Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy - még több ember halálát elkerülendő - Horvátország átadná az elfoglalt területei "békés reintegrációja" terén szerzett tapasztalatait Ukrajnának. Plenkovic felidézte, hogy Horvátország a '90-es években szerb agresszió áldozata volt, a szerb hadsereg területeket foglalt el tőle, és ezzel veszélyeztette az ország integritását.

Az orosz tárca pénteki közleménye szerint ez a "tapasztalatcsere" egyáltalán nem segítené elő Ukrajna belső konfliktusának rendezését a donyecki és a luhanszki szakadár területek vonatkozásában.

A moszkvai minisztérium emellett sajnálkozását fejezte ki, hogy Horvátország inkább "házilagos" párhuzamos struktúrákat támogat, ahelyett, hogy a minszki összekötő csoport keretében mozdítaná elő a párbeszédet. Hangsúlyozták: Zágráb nem zárkózik el a haditechnikai együttműködés kibővítésétől Kijevvel ahelyett, hogy megkövetelné tőle, hagyjon fel a Donyec-medence elleni támadásokkal, oldja fel a térség gazdasági-szociális és közlekedési blokádját, és tegye elérhetővé a civil lakosságnak az információkhoz való korlátozások nélküli hozzáférést.

Az orosz külügyminisztérium egyben reményének adott hangot, hogy Zágráb inkább arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy Kijev teljesítse a válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokban foglaltakat.