2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Tisztítják a Nagy-Bácskai-csatornát

Igor Mirović tartományi kormányfő Szivácnál megtekintette a Vajdasági Vizek Közvállalatnak a Verbász és Bezdán közötti csatornán folyó tisztítási munkálatait. Mint mondta, ez csak egy része azoknak a jelentős beruházásoknak, melyeket a vízgazdálkodás területén az idén eszközölnek. A Verbász–Bezdán csatorna, vagyis a Nagy-Bácskai-csatorna tisztítását, rendbetételét a következő években is folytatják, pontosabban mindaddig, amíg be nem fejezik a munkát mind a 83 kilométeren.

A Cservenka–Szivác csatornaszakasz tisztításán kívül az idén nagyobb vízgazdálkodási beruházások várhatók további tíz helyen, a többi között a Száva zónájában Herkócánál és Gomolavánál.

Mirović kiemelte, hogy a tartományi költségvetés módosításával, amely ma van a képviselőház napirendjén, jelentős póteszközöket hagynak jóvá a vízgazdasági munkálatokra, néhány napja pedig az önkormányzatok számára biztosítottak nem kis összeget, hogy megtisztítsák a területükön levő csatornahálózatokat. A tartományi kormányfő megemlítette azt a beruházási programot is, amelynek révén több mint 13 000 hektáron fognak öntözőrendszereket felállítani az Abu-Dzabi Alapból. A műszaki előkészítés a következő hetekben kezdődik.

A Nagy-Bácskai-csatorna Cservenka és Szivác közötti, 11 kilométeres szakaszának megtisztítása 60 millió dinárba kerül. Slavko Vrndzić, a Vajdasági Vizek Közvállalat megbízott igazgatója közölte, hogy az ősz elejére befejezik a munkát, jövőre pedig új szakaszon folytatják, Sziváctól Zombor felé.

Most a baggerek a csatornában több mint 50 év alatt felhalmozódott üledéket távolítják el, hogy az eddigi 18 helyett másodpercenként 35 köbméter víz áramlását tegyék lehetővé.