2024. április 26., péntek
INTERJÚ

Futással a hosszú életért

A hosszú élet titka a mindennapi mozgás, a futás, az egészséges táplálkozás és életmód – vallja a kis híján 90 éves Silvester Kovač, aki 1928. augusztus 30-án született a horvátországi Brod városban. Nyugdíjaséveit felesége, gyermekei és unokái társaságában tölti. Kora nem akadályozza meg abban, hogy a mai napig rendszeresen részt vegyen az újvidéki, valamint Szerbia más városaiban megrendezett futómaratonokon, sőt még a szomszédos országokba is ellátogat.

Silvester Kovač edzés közben

Silvester Kovač edzés közben

Silvester 1948-ban kezdett el futni az eszéki Proleter Atlétikaklub keretében. Akkor 20 éves volt, ami azt jelenti, hogy több mint 60 éve a futásnak hódol.

Eszéken jártam iskolába, és beléptem az ottani klubba. Jó volt a társaság, együtt edzettünk, így igen megszerettem a futást. Az elejében csak rekreációképpen űztem, de hamar rájöttem, hogy versenyezni szeretnék. Amikor kijártam az iskolát, és elkezdtem dolgozni, akkor sem hanyagoltam az edzéseket. Délelőtt dolgoztam, délután futottam – mondta Silvester, majd hozzátette: – Nyáron a nagy melegben, télen a hóesésben, esőben is futottam, semmi nem akadályozott meg.

A városi szintű verseny után gyorsan jött a régióbeli, majd az országos is. Silvester részt vett a szlavóniai, a horvátországi, majd az egykori jugoszláviai maratonon, emellett futott Bulgáriában, Romániában, Albániában és Görögországban. Jugoszlávia feloszlása után futott Szerbia és Montenegró, majd Szerbia zászlaja alatt is. Az elején 1500, 3000, 5000, majd 10 000 méter volt a táv, a veterán kategóriában Silvester balkáni rekordot tart, valamint az 1500 és a 10 000 méteren is. A leghosszabb táv, amelyet teljesített, 60 kilométer volt.

Rumától Belgrádig, Tito sírjáig futottam 1982-ben. Horvátországban is kétszer lefutottam a 60 kilométeres távot. Zágrábtól Csázma városig futottam 4 óra 20 perc alatt – mondja büszkén Silvester.

A televízióban leginkább az atlétikát és a teniszt követi, a sport igen fontos része az életének, de Silvester állítja, hogy a sport mellett más tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy 89 évesen sem panaszkodik semmilyen betegségre.

Soha nem dohányoztam, és nem fogyasztottam alkoholt. Igyekszem egészségesen táplálkozni, többször eszem naponta kevesebbet. A feleségem, Rozina, aki 77 éves, kiválóan főz. Nagyon szeretem a levest, a krumplit és a vajas kenyeret, a gyümölcsök közül az almát és a szilvát. Kávét csak reggel szoktam inni, este meg teát. Valamint az is fontos, hogy az ember időben lefeküdjön és felkeljen. A családon belüli jó viszonyok is fontosak, én 48 éve vagyok házas – vallja Silvester.

Nincsenek sokan, akik olyan pályafutással dicsekedhetnek, mint Silvester, hiszen 1983 óta nyugdíjas, ami azt jelenti, hogy majdnem annyi évet dolgozott, mint amennyit most nyugdíjasként tölt. Az egészsége jól szolgálja, saját bevallása szerint soha nem volt beteg azon kívül, hogy néha elfogja a nátha. Szemüveget sem használ olvasáshoz, valamint mindennap lefut 2 kilométert.

A fiataloknak azt üzenem, hogy kiegyensúlyozott, egészséges életet éljenek. Legyen az akár szerény élet, de egészséges. Ne legyenek passzívak, hanem aktívak, és ha lehet, minél kevesebbet idegeskedjenek. Sportoljanak, mert szerintem a sport pozitív, egészséges dolog, amely erősíti a szervezetet szellemileg és fizikailag is – üzeni Silvester.