2024. április 26., péntek
KYLE SCOTT

Az USA aggódik a niši humanitárius központ miatt

Nyomós okok vannak arra, hogy aggódjunk a niši Orosz–Szerb Humanitárius Központ létezése miatt – jelentette ki Kyle Scott, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

 – Nem tudom pontosan, mit csinálnak ott, sohasem látogattam el ebbe a központba, de azt hiszem, nyomós okunk van az aggodalomra – válaszolta a diplomata arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte az Orosz–Szerb Humanitárius Központ valójában orosz kémközpont-e. Hozzátette: a kérdést, hogy mit is csinálnak az oroszok ebben a központban, mégis inkább a szerbiai kormánynak és az itt élőknek kellene feltenni.

Scott Nišben, A NATO szerepe Délkelet-Európában témájú tanácskozás megnyitóján azt mondta, hogy a katonai szövetséggel való együttműködés elsősorban Szerbia érdeke.

– A NATO-tagság, akárcsak minden más országnak, Szerbiának is védelmet jelentene. Ez egyúttal értékrendszer is. A tagállamok nemcsak katonai, hanem politikai alapon is együttműködnek, közösen küzdenek a terrorizmus ellen, és együtt reagálnak rendkívüli helyzetekben – hangsúlyozta Scott. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia már 10 éve együttműködik a NATO-val, és már majdnem 100 közös tevékenységet folytat a szövetség tagállamaival.
– Szerbián áll, hogy semleges marad-e, vagy belép a NATO-ba. Azt gondolom, maradhat semleges, miközben belép az Európai Unióba. Vannak katonailag semleges uniós tagországok – fejtette ki véleményét az amerikai nagykövet. Megállapította még: igaz, hogy 1999-ben civilek is áldozatul estek – Amerika ezt sajnálja is –, de tovább kell lépnie mindkét országnak.

A Szerb–Amerikai Baráti Klub, valamint az amerikai nagykövetség által szervezett tanácskozáson
Bulgária, Crna Gora, Románia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szerbia védelmi minisztériumainak képviselői vettek részt.