2024. április 26., péntek

Tiltakoznak a málnatermelők

A tavalyinak a felére, 120 dinárra esett vissza a gyümölcs ára

Alig kezdődött el a málnaszezon, máris megjelentek az első problémák. A termés ára a tavalyinak a felére zuhant, ez ellen tiltakoznak a termelők, a hűtőházak tulajdonosai pedig állítják, hogy nem tudnak többet fizetni, mert még tavalyról is maradt a málnájukból. Tetézi a bajt, hogy a termelőknek a málnaszedő idénymunkások hiányával is meg kell küzdeniük.

Milan Radojičić, a Vilamet Málnatermelő Egyesület elnöke szerint a 230 dinárnál alacsonyabb ár szégyenletes, Dobrivoje Radović, a Szerbiai Málnatermelők Szervezetének elnöke pedig bejelentette, szombatra békés tüntetést szerveznek Ariljében.

– A tüntetésre az alacsony, 100 dinár körüli felvásárlási ár miatt kerül sor. Célunk, hogy a felvásárlók és a hűtőházak tulajdonosai megértsék, hogy nem szabad ingerelniük a termelőket, valamint hogy az állam szóljon bele a folyamatokba – mondta.

A szerbiai málnatermesztés központjaként ismert Arilje mellett a termelők Bojnikban, Vučjában, Surdulicán és Leskovacon is tiltakozni fognak.

A szerb kormány és a Mezőgazdasági Minisztérium nem tud kihatni a málna árára, de rendbe tudja tenni a piacot – állítja Predrag Lučić, a mezőgazdasági miniszter tanácsadója. Lučić szerint a Mezőgazdasági és a Kereskedelmi Minisztérium, valamint a termelők és a hűtőház-tulajdonosok megbeszélésén a legtöbb panasz az utóbbiakra érkezett a málnatermelők részéről.

– Az illetékes szerveken keresztül ki fogjuk vizsgálni, vannak-e engedélyezetlen társulások és monopóliumok a piacon – nyilatkozta a miniszteri tanácsadó, majd hozzátette, mindenkinek azonos feltételeket kívánnak teremteni.

Lučić azt is elmondta, nem törvénytelen a sokak által panaszolt tény, hogy a hűtőház-tulajdonosok beszállított málnával keverik a házit, ami lenyomja az árat, a tanácsadó ugyanakkor kiemelte, a mezőgazdasági minisztérium ügyel a gyümölcs minőségére.

A történet érdekessége, hogy az idén az utóbbi évek legjobb minőségű málnája termett.