2024. április 26., péntek
TENISZ

Nadal tizedik Roland Garrosa!

A spanyol a döntőben a svájci Wawrinkát győzte le – A női serleget a 20 éves lett Jelena Osztapenko nyerte – Krunić tornagyőzelme, Györe ma a pályán
Spain's Rafael Nadal bites the trophy after defeating Switzerland's Stan Wawrinka in their final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, June 11, 2017 in Paris. Nadal has won his record 10th French Open title, beat

Hihetetlen csúcsot állított fel Rafael Nadal. A teniszben a salak királyaként ismert játékos 10. alkalommal nyerte el a Roland Garros serlegét, amihez hasonló a nagy tornákon még nem történt. Nadal a 10. párizsi serleget tegnap a svájci Stan Wawrinka elleni döntőben vívta ki, bravúrja pedig az idei salakpályás idény eszményi zárása, hisz Nadal tizedszer nyerte el a monte-carlói és a barcelonai serleget is, ráadásul 1000-es rangú tornát nyert még Madridban. A spanyol játékos összesen 15 nagy serlegnél tart, hisz két-két alkalommal nyert New Yorkban és Wimbledonban, valamint egyszer Melbourne-ben is.

A tegnapi döntő az első játszma 6. játékában dőlt el, amikor Nadal először breakelt. A többi már puszta rutin volt, a svájci egy pillanatra sem volt játékban.

Nadal pénteken este nem engedett meglepetést, kiváló játékkal győzte le a Đokovićot búcsúztató osztrák Dominic Thiemet, akinek ezzel visszavágott a három héttel korábbi római vereségért is.

Női egyesben nagy meglepetés történt, hisz a 20 éves lett Jelena Osztapenko – aki korábban Grand Slam-tornán egyszer sem jutott túl a 3. fordulón – a szombati döntőben a román Simona Halep ellen tette fel a koronát a pazar párizsi sorozatára. Osztapenko így első tornagyőzelmét a lehető legmagasabb rangon aratta, az új pontokkal 35 helyet javított, és ma a ranglistán a 12. helyet foglalja el. Osztapenko, aki Szeles Mónika óta a torna legfiatalabb bajnoka – Serena Williams és Ana Ivanović fél évvel idősebbek voltak –, megszokott stílusban, fergetegesen támadva győzött. Nem lankadt az elveszített első játszma után, akkor sem, amikor a második játszmában Halepnek két breaklabdája volt a 4:0-s vezetésért, és a harmadikban sem, amikor a román 3:1-re vezetett. Érdekes, hogy a lett 54 önhibát vétett, Halep pedig csak 10-et, de a közvetlen pontokban 54:8-as aránnyal dominált. Osztapenko győzelme azt is jelenti, hogy a német Angelique Kerber marad a ranglista élén.

A boli női tornán Aleksandra Krunić megszerezte első WTA-serlegét. A 125 ezres torna hajrájában Krunić a brazil Beatriz Haddadot és a román Alexandra Cadantut győzte le. Utóbbi a döntőben a második játszmában kényszerült feladásra, Krunić pedig az új pontokkal 23 helyet javított, és feltört a 101. pozícióra.

Az e heti caltanissettai challengeren az utolsó pillanatban történt benevezések miatt Paolo Lorenzi szabadkártyával az első kiemelt, a zentai Györe László mégsem jutott a kiemeltek közé, és ma 16 óra tájt a 30 éves olasz Andrea Arnaboldival kezd. Ugyanott Dušan Lajović a selejtezőből vár ellenfelet. Nikola Milojević Lisszabonban indul challengeren, és a portugál Pedro Sousával játszik. A 100 ezres manchesteri tornán Aleksandra Krunić neve található a benevezettek között, a hódmezővásárhelyi 60 ezres tornán pedig Gálfi Dalma, Ivana Jorović, Dejana Radanović és Jovana Jakšić is érdekelt.

A héten a hollandiai Hertogenboschban férfi- és női, Stuttgartban férfi-, Nottinghamben pedig női tornát rendeznek. Hollandiában Janko Tipsarević a japán Juicsi Szugitával, Babos Tímea a holland Arantxa Russzal kezd, Jelena Janković pedig a selejtezőből vár ellenfelet. Stuttgartban, ahol Fucsovics Márton túljutott a selejtezőn, Viktor Troicki első ellenfele a francia Benoît Paire.

Serleg Zsombornak is

Piros Zsombor fiatal magyar teniszező, aki januárban megnyerte Melbourne-ben az Australian Open ifjúsági egyesét, Párizsban sem maradt serleg nélkül. Egyesben ugyan csak a nyolcaddöntőig jutott, és az ausztrál Blake Ellistől kapott ki, párosban viszont, a spanyol Nicola Kuhnnal az oldalán, végigverte a mezőnyt. Pirosék a döntőben két amerikait múltak felül: Vasil Kirkovot és Danny Thomast. A párizsi ifitorna legsikeresebbje Kuhn lett, hisz a páros serlege mellé egyesben második helyet szerzett.

PÁRIZS. – A Roland Garros elődöntőjében, férfiak: Nadal–Thiem 6:3, 6:4, 6:0, döntő: Nadal–Wawrinka 6:2, 6:3, 6:1. Nők, döntő: Osztapenko–Halep 4:6, 6:4, 6:3. Férfi páros, döntő: Harrison/Venus–Gonzalez/Young 7:6, 6:7, 6:3. Női páros, döntő: Mattek/Šafářová–Barty/Dellacqua 6:2, 6:1. Fiúk, döntő: Popirin–Kuhn 7:6, 6:3. Lányok, döntő: Osiugwe–Liu 6:4, 6:7, 6:3.

STUTTGART. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Fucsovics–Altmaier 6:3, 6:4, a tábláért: Fucsovics–Chiudinelli 7:5, 7:5.

BOL. – A női torna elődöntőjében: Krunić–Haddad 1:6, 6:2, 6:0, döntő: Krunić–Cadantu 6:3, 3:0 – feladás.

HERTOGENBOSCH. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Wongteanchai–Stollár 6:3, 1:6, 6:4.

MARSEILLE. – A női ITF-torna elődöntőjében: Paolini–Gálfi 6:0, 6:1.

HUELVA. – A futures elődöntőjében: Balázs–Martinez 6:3, 7:6, döntő: Balázs–Ojeda 6:3, 1:6, 7:5.