2024. április 26., péntek

Egy klikkel digitális múzeum

Újvidéken, a Duna utca 35. alatti Vajdasági Múzeumban ünnepélyesen bemutatták A digitalizált kulturális örökség BESZÉL projektumot.

Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója a digitalizált kulturális örökségről szól (Dávid Csilla felvétele)

Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója a digitalizált kulturális örökségről szól (Dávid Csilla felvétele)

Natalija Vulikić, a múzeum informatikusa elmondta: A digitalizáció eddigi célja csak a kulturális hagyaték megőrzése volt, a mostani pedig ennél több, hogy ezt a kincset minden érdeklődő könnyen láthassa. Ezért javasolja, telefonnal menjünk múzeumba. Mobiltelefonon, laptopon és táblagépen ugyanis elérhetők az adatok a múzeumban kiállított tárgyakról, ott, a helyszínen pedig multimediális audiovezetőt kapunk, amely a digitalizált kulturális örökségről, a néprajzi, archeológiai, történelmi és művészettörténeti témájú állandó kiállításokról mesél nekünk, egyelőre csak öt nyelven: szerbül, angolul, németül, magyarul és szlovákul.

A rendezvényen többek között jelen volt Miroslav Štatkić művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkár és dr. Nebojša Kuzmanović titkárhelyettes. Natalija Vulikić informatikuson kívül többek között Tijana Stanković Pešterac, a múzeum segédigazgatója és Goran Gajić, az Oroundo bécsi alapítású cég szerbiai vezetője tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogyan használható a múzeum állandó kiállításainak „multimediális vezetője”.

Ez a műszaki újdonság a Vajdasági Múzeum és az Oroundo cég együttműködésének eredménye, amelyet támogatott a VRT, valamint a Magyar és a Szlovák Nemzeti Tanács. Az Újvidéki kulturális kincs a weboldalon projektum keretében valósult meg a Városi Műemlékvédő Intézettel együttműködve, a művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkárság, a Vajdasági Rádió-Televízió és Újvidék város segítségével.

A digitalizált anyag és az Oroundo multimediális vezető elérhető lesz a Vajdasági Múzeum www.muzejvojvodine.org.rs honlapján. Bővebb tájékoztatás kérhető Natalija Vulikićtól, a múzeum informatikusától a natalija.vulikic@muzejvojvodine. org.rs címen.