2024. április 26., péntek
KÉZILABDA

Országos bajnok az adai utánpótláscsapat

A Halász József felnőtt női csapata megnyerte a bajnokságot, és feljutott a Szuper B Ligába

A hétvégén kettős sikert ünnepel az adai Halász József Női Kézilabdaklub, amelynek 2004-es korosztályos csapata az elmúlt hétvégén Smederevska Palankán országos bajnok lett, valamint ezt megelőzően a felnőttcsapat megnyerte az I. liga északi csoportját, és feljutott a köztársasági Szuper B Ligába. A bajnoki címet a felnőttcsapat a ligaválogatott elleni gálamérkőzéssel és éremosztással ünnepli meg, amely vasárnap 17.30-kor kezdődik az adai sportcsarnokban. A meccsen köszöntik az utánpótlás-lánycsapatot is.

A Halász József felnőtt-kézilabdacsapata a bajnoki idényben huszonkét mérkőzést játszott, ebből tizennyolcat megnyert, hármat elveszített, és egyszer döntetlenre végzett. A csapat szoros versenyben 37 ponttal végzett az élen, mindössze egy ponttal megelőzve a torontálvásárhelyi Spartacust. Az adai lányok a bajnokságban 609 gólt dobtak, és 463-at kaptak. A liga gólkirálya az adai Fajka Éva lett, aki 208 találatot jegyzett. Božić Boglárka, a Halász József edzője elmondta, hogy nehéz bajnoki idényen vannak túl, amit valahogyan sikerült megnyerni:

Nagyon kis kerettel indultunk el az ősszel, és kérdéses volt, ennyi játékossal be tudjuk-e fejezni a bajnokságot. Az ősszel tíz játékosunk volt, abból még morzsolódott le, mert ketten olyan sérülést szenvedtek, ami miatt felhagytak a kézilabdával. Az egész bajnokságunk úgy zajlott, hogy nyolc játékossal utaztunk az idegenbeli meccsekre. Kézilabdában heten vannak a pályán, így legfeljebb egy cserénk volt. Tényleg nehéz volt, mert aki követi a kézilabdát, és tudja, hogyan játsszák, hogy mennyire durva, gyors és fárasztó, az tudja igazán értékelni, hogy ők nyolcan mit vittek véghez a pályán. A lányok nemhogy a maximumot adták, hanem azon felül teljesítettek egész évben. A játékosoknak egész szezonban jól kellett teljesíteniük, nem voltak olyan periódusok a meccseken, amikor bárki megengedhette magának, hogy feladja, elszomorodjon, mert nem megy neki a játék. Ehelyett összeszorította a fogát, és küzdött a többiekért. Ebben az évben az egész csapatra ez volt a jellemző – közölte az edző, aki hozzátette, hogy a Szuper B Ligában már egész Szerbiából lesznek csapatok, és jóval keményebb versenynek ígérkezik. Ehhez már komolyabb szervezés és vezetőség kell, amihez többeket felkértek, akik ezt vállalták, de továbbra is várják azokat az embereket, akik tudnának és szeretnének segíteni.

A Halász József 2004-es korosztályos lánycsapata előbb megnyerte a vajdasági bajnokságot, majd a június 3-án és 4-én megtartott Smederevska Palanka-i országos döntőben is diadalmaskodott, ahol 11:9-es arányban legyőzte a Beogradot. Rákos Zsuzsa utánpótlásedző elmondta, hogy a vajdasági bajnokságban tizenkét mérkőzést játszottak, amelyeket egy kivételével megnyertek. Az országos bajnokság döntőjében tizenkét csapat szerepelt, ahol az adai lányok négy meccsen léptek pályára, és mindegyiket megnyerték:

Őszinte leszek, már nagyon régóta tervezem, hogy ezzel a korosztállyal megszerezzük az országos bajnoki címet. Ez már régóta közös álmunk a gyerekekkel. Titkon reméltem, és biztos voltam benne, hogy ők erre képesek. Ez egy nagyon jó csapat, amely a 2004-es és 2005-ös generációt foglalja magában, akikkel három éve dolgozok. A 2002-es és 2003-as korosztályos bajnokságban is szerepeltek, ahol volt vereség és győzelem is, de igazából a saját korosztályukban ért meg arra a játékuk, hogy országos bajnokok legyenek. Nagyon nehéz volt megszerezni az országos bajnoki címet, mivel fizikai hátrányban vagyunk az összes többi csapattal szemben, de ezt ellensúlyozta a gyorsaság és a technika, valamint az a kitartás és a küzdés, amit a döntő tornán bemutattak, mindenki büszke lehet rájuk. Ezekről a gyerekekről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, hiszen szeptembertől júniusig heti négy alkalommal edzettek, emellett mérkőzésekre jártak, alig hiányoztak, és nagyon céltudatosak voltak, ami sokat jelent. A 2003-as és 2004-es korosztályhoz tartozó lányok a Cseh Károly-iskola színeiben megnyerték májusban az országos iskolai kézilabda-bajnokságot is – mondta Rákos Zsuzsa, aki azt ígérte, hogy jövőre is kijutnak az országos bajnokságra, de a következő idényben a 2003-as lesz a fő korosztály, amelyben játszani fognak az egy-két évvel fiatalabb lányok is. Emellett megköszönte a segítséget a támogatóknak, a szülőknek, a klubnak és az edzőknek, Király Ágnesnak, Božić Boglárkának és Öreg Ildikónak.

A felnőttcsapat: Király Ágnes, Rákos Zsuzsa, Fajka Éva, Balázs Csenge, Csuvik Sarolta, Zaj Rebeka, Kristina Aksin, Bojana Vučetić.

A 2004-es korosztályos csapat: Jovana Mrkšić, Anja Popov, Milica Telečki, Viktorija Dudić, Kovács Flóra, Kozma Tamara, Zaj Klára, Szollár Leona, Szűgyi Csenge, Palatinus Viola, Cvitkó Anna, Nagy Evelin, Dóci Emma.