2024. április 26., péntek

Ni pesak nije stigao da proguta svu vodu

Prema preliminarnim procenama, nevreme je izazvalo ogromnu štetu. Počelo je ispumpavanje vode iz kuća ali je snabdevanje strujom još uvek u prekidu. U međuvremenu, postoji i problem snabdevanjem pijaćom vodom. Epidemiološku situaciju nadgleda Institut za javno zdravlje iz Pančeva.

Kako smo saznali od vikara Bogdana Jožefa, nevreme se osetilo i u Beloj Crkvi. Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, ali je konstantno grmelo, nestalo je struje i internet usluge. Zatresla se i zgrada parohije. I đaci u školskim klupama su osetili ovo. Nije ni čudo što je Herceg Ferenc svojevremeno opisao vršačku grmljavinu.

Čak je i deo Deliblatske peščare bio poplavljen. Prema procenama, za dva sata palo je više od sto litara kiše po kvadratu. Zato se ne zna tačan podatak, jer su meštani merili do 60 litara po kvadratu. 

Ovoliku količinu vode ni pesak nije mogao da upije, tako da je ona ostala na površini. Čanji Laslo, nekadašnji gradonačelnik Šušara rekao je da je voda prodrla u nekoliko kuća gde se radi na ispumpavanju. U ovom selu sa 250 stanovnika prekinuta je struja kao i snabdevanje pijaćom vodom.