2024. április 26., péntek

Színházi maraton

Sonja Petrović, a Kék madár rendezője (Fekete J. József felvétele)

Sonja Petrović, a Kék madár rendezője (Fekete J. József felvétele)

Az év elejétől máig különösen mozgalmas, dinamikus volt az élet a Zombori Népszínházban, talán mint még korábban soha. Előbb Milivoje Mlađenović Maestro című darabját vitte színre Milan Nešković, majd mintegy tíz fiatal színművész „szállta meg” az intézményt, akik a fiatal Sonja Petrović rendezővel Maurice Maeterlinck Kék madár című darabján dolgoznak. A rendezőnek ez lesz a mestervizsgadarabja. Szerinte az előadás voltaképpen egy mese, de nem gyerekeknek. Azokat az emberi értékeket keresi, amelyek már kihullottak életünkből, viszont továbbra is fontosak. Az ifjú színészek nagy kihívásként tekintenek az előadásra, amely során magukban kell felfedezniük az elsikkadt értékeket. Ezzel párhuzamosan a Studio 99 kisszínpadán Ivana V. Jovanović és Srđan Aleksić az ugyancsak fiatal Nataša Radulović rendező segítségével Tom Kempinski Magányos duett című darabját készítik. A darabot még nem fordították szerb nyelvre, így ez lesz a szerbiai ősbemutatója. A pszichodráma a művészet hatalmát mutatja be egy zeneművész és egy pszichiáter kapcsolatán keresztül, és azt, hogy az ember miként juthat el képességeinek csúcsára. A rendezőnő úgy tartja, a darab ennek ellenére az átlagembert szólítja meg, ábrázolván lehetőségeinek fölszabadítását.

A Magányos duettet Nataša Radulović rendezi (Fekete J. József felvétele)

A Magányos duettet Nataša Radulović rendezi (Fekete J. József felvétele)

A színház három tagja, Dragana Šuša, Branislav Jerković és Ninoslav Đorđević játszik az egyik legjelentősebb európai rendező, Silling Árpád EXIT című szerzői darabjában, amelyet a temesvári Csiky Gergely Magyar Állami Színház, az aradi Joan Slavici Klasszikus Színház és a zombori Népszínház közösen készített. Ezt az előadást eddig a temesvári TESZT Fesztiválon, Zomborban és a Sterija Játékokon mutatták be, aradi premierje pedig ma lesz.

– Az idényt szokatlan módon két premierrel zárjuk, a Kék madárral és a Duettel, amelyeknek június 14-ei bemutatója lesz a 25. Zombori Színházi Maraton bevezetője. A maratont másnap, június 15-én, 19 órakor Mira Banjac és Vlasta Velisavljević színművészek nyitják meg. A június 18-áig tartó rendezvény során 15 drámai mű kerül programra újvidéki, belgrádi, kranji, celjei, šabaci, kruševáci, Novi Pazar-i, szarajevói, szabadkai, zombori színházak előadásában – hallottuk Saša Torlakovićtól, a zombori színház vezető színészétől.

A rendezvényt Vladislav Fekete fotóművész kiállítása kíséri.