2024. április 26., péntek

Kétszáztíz elsőst várnak a Mezőgazdasági Iskolába

A topolyai Mezőgazdasági Iskolában az elmúlt héten hét osztályban összesen 147 tanuló fejezte be középiskolai tanulmányait. Az intézményben rendszeresen nyílnak három és négyéves szakok, és az oktatás magyar és szerb nyelven is elérhető. A hamarosan induló beiratkozási időszak apropóján kerestük fel Tóth Tibort, az iskola igazgatóját:

– A 2017/2018-as tanévre vonatkozó iratkozási tervet még a tavalyi év decemberében adtuk le. Hét osztályt szeretnénk jövőre is indítani. Kezdetben voltak problémáink, mivel a tanulóhiány miatt az illetékes minisztérium osztályokat akart megszüntetni a mi körzetünkben is. Márciusban úgy tűnt, hogy kettővel kevesebb osztályt indíthatunk, de végül sikerült elfogadtatnunk azt a hét osztályt, amit terveztünk – fogalmazott Tóth, akitől azt is megtudtuk, hogy négyéves szakon magyar nyelven három osztály nyílik általános mezőgazdasági, állat-egészségügyi, valamint élelmiszer-ipari technikusi szakon, míg szerb nyelven csak az előző kettő szakon nyílik külön osztály. Ami a hároméves szakokat illeti, magyar nyelven egy kombinált osztály nyílik, ahol a mezőgazdasági gépkezelők és szerelők, valamint pékek tanulhatnak, míg szerb nyelven a gépkezelő és szerelő szak mellett élelmiszer-termelői szakra várják a tanulók jelentkezését. Egy-egy osztályba 30 főt várnak, a kombinált osztályok esetében szakonként 15-15 diákot, így összesen 210 diák beiratkozására van mód a következő tanévben.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Az előző tanévekhez képest annyi változás történt, hogy bevezettünk egy hároméves szakot szerb nyelven is, ugyanis az élelmiszer-ipari technikus szak iránt alacsony volt az érdeklődés, és a minisztérium is előírta, hogy bizonyos százalékban hároméves szakot is nyitnunk kell – tudtuk meg Tóth Tibortól.

Beszélgetőpartnerünk emellett arról is szót ejtett, hogy a tantervek folyamatosan változnak, és a legújabb reform nagyobb teret ad a gyakorlati oktatásnak és megváltoztatta az érettségi módját is, ugyanis a tanulóknak most már nem diplomamunkát kell írniuk, hanem a gyakorlati oktatás során megszerzett tudást felhasználva különböző mezőgazdasági feladatokat kell megoldaniuk, és az osztályozásban nem csak az iskola dolgozói, hanem külső szakemberek is részt vesznek.

– Ez azok esetében bír nagy jelentőséggel, akik nem szeretnének továbbtanulni, hisz azt lehet mondani, hogy nagyobb munkatapasztalattal hagyják el az iskolát, és az alapvető munkafeladatokat önállóan is el tudják végezni, hisz a gyakorlati vizsga a teljes négyéves anyagot felöleli, és ezen olyan feladatokat kell megoldaniuk, amiket már megtanultak a tangazdaságban vagy valamelyik vállalatban, ahol részt vettek gyakorlati képzésen – nyilatkozta az igazgató, aki beszélt a jövőre vonatkozó terveikről, hisz a piaci igényeket követve a mezőgazdaság folyamatosan változik, amire az iskolának is reagálnia kell. Az oktatási rendszerünk azonban csak lassan és nehézkesen hagyja jóvá az új szakokat, de a Mezőgazdasági Iskola tervei szerint a jövőben négyéves környezetvédelmi, mezőgazdasági gépész, növényvédő és biotermelői technikusi szak is nyílhat az intézményben. Emellett az is problémát jelent, hogy az illetékes minisztérium a négyéves szakok esetében eddig még nem hagyta jóvá a kombinált tagozatok nyitását, ami némileg megoldaná az alacsony létszámú osztályok problémáját, és teret engedne az új szakok nyitásának, de elejét venné annak is, hogy bizonyos szakemberekből túltelítődjön a munkaerőpiac.