2024. április 26., péntek

166,4 millió euró Szerbiának

Az első megállapodásnak köszönhetően 96,2 millió euró érkezik az országba

Jadranka Joksimović európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter és az IPA alapok nemzeti koordinátora ma Brüsszelben aláírja az elsőt az idei négy pénzügyi megállapodás közül. A négy megállapodásnak köszönhetően 166,4 millió euró vissza nem térítendő támogatás érkezik Szerbiába az IPA alapokból. Az első megállapodás értéke 96,2 millió euró. A pénzt a kis- és középvállalkozások támogatásával a szerbiai gazdaság versenyképességének növelésére fordítják.

A miniszter emellett ma részt vett az Európai Parlamentben az Európai Unió és Nyugat-Balkán – közös válasz a kihívásokra és a lehetőségek kihasználása elnevezésű konferencián, majd beszédet tartott a regionális együttműködés témájának szentelt kerekasztal-beszélgetésen. A konferencián igyekeznek megoldásjavaslatokat megfogalmazni a politikai, gazdasági és szociális kihívásokra.

A konferencián részt vevő Johannes Hahn bővítési és szomszédságpolitikai biztos megerősítette, hogy az EU és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások keretében júniusban két újabb fejezet nyílik meg.

A bővítési biztos a továbbiakban az EU gazdasági programjáról ejtett szót. Mint kifejtette, a gazdasági fejlődés továbbra is egyike az Unió, illetve a bővítés legfontosabb tartópilléreinek. Ha a Nyugat-Balkánon javulnak a gazdasági mutatók, az automatikusan kedvezőbb irányba tereli a legfontosabb értékeket és folyamatokat – mondta Hahn. Mint hozzátette, ha az EU nem stabilitást exportál, akkor később bizonytalanságot fog importálni.

Hahn holnap hivatalos szerbiai látogatásra érkezik, amelynek keretében egyebek mellett részt vesz a regionális beruházói konferencián.