2024. április 26., péntek

Háromszázalékos növekedés

A Világbank regionális igazgatója szerint halaszthatatlan a szerbiai állami vállalatok átszervezése

Aleksandar Vučić államfő Ellen Goldsteinnel, a Világbank kelet-európai részlegének távozófélben lévő igazgatójával beszélgetett tegnap Belgrádban. Elsősorban a korábban megbeszélt gazdasági reformok végrehajtásáról volt szó. Az államfő hivatalából kiadott közlemény szerint Goldstein elégedett a reformokkal és Szerbia gazdasági felépülésével, Vučić pedig reményét fejezte ki, hogy a szerb kormány következő összetétele is folytatja az eddigi politikát, és beruházásösztönző intézkedéseket foganatosít a jövőben is.

A felek arról is beszélgettek, hogy a Világbank hétfőn 0,2 százalékponttal feljavította a Szerbia gazdasági növekedésével kapcsolatos korábbi becslését. A nemzetközi pénzügyi intézmény szerint Szerbia gazdasági növekedése idén 3 százalékos lesz. Vučić és Goldstein egyetértett azzal kapcsolatban, hogy nem szabad tovább elodázni az állami vállalatok átszervezését. A Szerbiai Villanygazdasághoz és a Srbijagashoz hasonló hatalmas rendszerek átszervezése a legégetőbb – húzták alá.

Tekintettel arra, hogy hamarosan távozik tisztségéből, ez volt Goldstein utolsó hivatalos látogatása Belgrádban, ezért Vučić köszönetet mondott neki eddigi támogatásáért és konstruktív észrevételeiért.