2024. április 26., péntek

Ciljevi Kolegijuma su se ostvarili

Uspešno zaključena školska godina na Evropskom Kolegijumu u Novom Sadu

Uvođenjem raznovrsnih programa, uspešnim obukama se zaključuje 2016-2017 školska godina u Evropskom Kolegijumu. Na proslavi završene godine je organizovana konferencij i osveštavanje krsta, koji je podignut u dvorištu Kolegijuma u čast pogubljenih Vojvođanskih Mađara u periodu od 1946-1956 godine.

Šara Ildiko Šnajder, VD direktor Kolegijuma, je rekla da ovu godinu doživljava kao uspešnu, s obzirom da u Kolegijumu stanuje 370 studenata, sa kojima se zaključuje veoma uspešna školska godina.

- Ciljeve smo ostvarili, ova konferencija je kruna tih rezultata. Radionice su kičma aktivnosti Kolegijuma. Ove godine smo organizovali deset radionica, neke u saradnji sa profesorima iz visokoobrazovnih ustanova, koji su ujedno bili i mentori učesnika. Organizovali smo i kurseve nemačkog i engleskog jezika, kao i kurs za kompjutere (ECDL), na koji su mogli da se prijave đaci sa završne godine. Razne aktivnosti smo pokrenuli, kao što su folklor, obuka fotografa, umetnička zanimanja.

Organizovali smo i posećivali izložbe, pozorišta, kao i razne firme. Mnogi su nam rekli, videvši plan i program Kolegijuma, da smo postavili visoke ciljeve.

-Veliki uspeh bi bio da smo ostvarili samo polovinu, a mi možemo reći da smo ostvarili svaku tačku programa. Napravili smo raspored koji nije bio opterećujući za naše studente.

Jučerašnja proslava je počela sa osveštavanjem krsta, ideja Arona Lošoncija, koji je napravljen od svetlopropustljivog staklenog betona. Osveštao ga je Monsinjor dr. Janoš Penzeš i smatra da je na radost svih hrišćana postavljen ovaj krst i predstavlja našu veru i nadu za budućnost.

TUGA PROŠLOSTI SATKANA U MODERAN MATERIJAL

U dvorištu postavljen spomen krst predstavlja kompresiju tuge 20.veka u moderan materijal 21. veka i spona toga je veza između prošlosi, sadašnjosti i budućnosti- rekla je Judit Pirićine Sabo, političar iz Mađarske.

BEZ POZNAVANJA PROŠLOSTI NE MOŽEMO IZGRAĐIVATI BUDUĆNOST

Osvešten krst, mladi treba da sačuvaju za buduće generacije, rekao je Jene Hajnal, predsednik SVM-a, jer predstavlja simbol Mađarske inovacije, simbolizuje zajedništvo isto kao i ovaj Kolegijum.

Posle osveštavanja krsta u programu su učestvovali hor Kapistran, studenti Kolegijuma, a Janoš Penzeš je osveštao i prostorije Kolegijuma na molbu direktora.

RADOVI NAJBOLJIH

Povodom konferencije, prikazano je deset najboljih stručnih radova u različitim naučnim granama, zatim je sledila proslava, a Ištvan Pastor je pozdravio prisutne.