2024. április 26., péntek
TENISZ

Novak tartja a lépést Nadallal

A spanyol Albert Ramos elleni vasárnap esti nyolcaddöntő hosszú és kimerítő csatának indult a címvédő Novak Đoković számára, ám a 75 perces első játszma után helyükre billentek a dolgok, a volt világelső keményebbre fogta, a spanyolt lényegesen több hibára kényszerítette, és további kevesebb mint másfél óra elteltével bejutott a negyeddöntőbe. Novak Párizsban zsinórban nyolcadszor, összesen tizenegyedik alkalommal játszhat a nyolc legjobb között, és ennél csak a US Openen sikeresebb, ahol a legutóbbi tíz esetben legalább elődöntős volt.

Novak most 4:0-ra vezet Ramos ellen, következő riválisával, az osztrák Dominic Thiemmel pedig 5:0-ra áll a mérlege, amit ma féltucatosra javíthat. Thiem jobb teniszező, mint Ramos, viszont a játéka az eddigiek során nagyon megfelelt Đokovićnak. Harmadszor játszanak salakon, először, tavaly éppen a Roland Garros elődöntőjében 6:2, 6:1, 6:4 volt, két hete pedig a római elődöntőben 6:1, 6:0. Az osztrák a lejátszott 12-ből egyelőre csak egy játszmát nyert, tavaly az évzáró mestertornán rövidítésben 12:10-re vitte az első szettet, a másik kettőben azután csak két játékot nyert.

Novak tehát tartja a lépést Rafael Nadallal, aki óriási formában játszik, és a nyolc között ismét egy honfitársával, Pablo Carrenóval találkozik, aki ellen 3:0-ra vezet, és egyik meccsükön sem volt különösebb gondja. Ha tehát érvényesül a papírforma, a párizsi centerpályán Đoković–Nadal elődöntő lesz, amelyet követően már jósolgathatunk arról, hogy a címvédés vagy a 10. diadal a legvalószínűbb végkifejlet.

Tegnap elsőként Andy Murray lépett a negyeddöntőbe, és a Nisikori–Verdasco meccs győztesét várja, délután és este pedig a Čilić–Anderson és a Wawrinka–Monfils találkozó volt műsoron.

A nőknél vasárnap vált ismertté a negyeddöntő két párja, melyeket Caroline Wozniacki és Jelena Osztapenko, illetve Kiki Mladenović és Bacsinszky Tímea alkotnak. Tegnap előbb a román Simona Halep lépett tovább, majd az ukrán Elina Szvitolina is, aki a döntő játszmában 2:5-ről fordított a horvát Petra Martić ellen. Halep és Szvitolina 1:1-re állnak, legutóbb Rómában az ukrán nyert. Annyit már tudni lehetett Garbiñe Muguruza kiesése után, hogy női egyesben Párizsban nemcsak hogy olyan új bajnokot avatnak, aki még sosem diadalmaskodott, hanem bárki győz a még versenyben maradtak közül, először nyer nagy tornát.

Alig 24 órával azután, hogy Antalyában döntőt játszott, az 1. kiemelt Miomir Kecmanović gyors és fölényes győzelmet ünnepelt a francia Jaimee Floyd Angele ellen a Roland Garros ifitornájának első fordulójában. Kecmanović a 2. fordulóban a tunéziai Mohamed Bellalounával játszik, míg a melbourne-i bajnok magyar Piros Zsombor második ellenfele az ír Simon Carr.

Novak beérte Connorst

Pályafutása 50. nagy tornáján szerepelve Novak Đoković tovább javítja a rekordjait. A Ramos elleni volt a 270. Grand Slam-meccse, mérlege pedig 233 győzelem és 37 vereség. A 233 a nyílt korszak második legjobbja. A 314 győzelemmel fölényesen első Roger Federer mögött eddig az amerikai Jimmy Connors volt a második, vasárnap estétől pedig ezt a pozíciót Đokovićtyal osztja. Mögöttük Andre Agassi 224, Ivan Lendl 222, Rafael Nadal 213 stb. a sorrend. Továbbá, a balkezes spanyol elleni sikerrel Novak összesen 775 győzelemnél tart, s ha ma legyőzi az osztrák Dominic Thiemet is, az öröklista 9. helyén utoléri a román Ilie Năstasét.

Eredmények

PÁRIZS. – A Roland Garros nyolcaddöntőjében, férfiak: Đoković–Ramos 7:6, 6:1, 6:3, Murray–Hacsanov 6:3, 6:4, 6:4. Nők, nyolcaddöntő: Szvitolina–Martić 4:6, 6:3, 7:5, Halep–Suárez 6:1, 6:1. Fiú egyes, 1. forduló: Kecmanović–Angele 6:3, 6:1.

BANJA LUKA. – A női ITF-torna selejtezőjének 2. fordulójában: Jović–Stolmár 5:1 – feladás, Pirok–Popović 6:1, 3:1 – feladás.