2024. április 26., péntek

Kamaraközi együttműködés Vajdaság és a boszniai Szerb Köztársaság között

Intézményközi együttműködési megállapodást írt alá tegnap Banjalukában Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara és Borko Đurić, a boszniai Szerb Köztársaság Gazdasági Kamarájának elnöke. Az együttműködés hivatalossá tételén jelen volt Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, Petar Đokić, a boszniai Szerb Köztársaság iparügyi, bányászati és energiaügyi minisztere, valamint a kíséretükben levő vállalkozók.

– Vajdaság és a boszniai Szerb Köztársaság gazdaságának ilyen összekapcsolásával vállalkozóink

számára lehetőségek nyílnak újabb üzleti partnerek fellelésére. Tavaly Vajdaság és a boszniai Szerb Köztársaság árucsere-forgalmának értéke kb. 247 millió dollár volt. Mi 202 millió dollár értékű árut szállítottunk a szomszédos köztársaságba, onnan pedig mintegy 45 millióért hoztunk be termékeket – ismertette Vučurević.

Boszniai kollégája, Borko Đurić elmondta, eddig is együttműködtek, a megállapodás aláírásával pedig kiterjesztik a kapcsolatokat. 2017 első három hónapjában az áruforgalom értéke 81 millió dollár volt.

A találkozón elhangzott az is, hogy az üzleti együttműködés különösen az idegenforgalomban gyümölcsöző. Vučurević elmondta, hogy az európai és Európán kívüli országok közül 2016-ban Bosznia-Hercegovinából és a boszniai Szerb Köztársaságból érkezett Vajdaságba a legtöbb turista. Tavaly 16 százalékkal többen jöttek, mint 2015-ben, és ez a növekedési irányzat az idén is folytatódik.

Ognjen Bjelić vajdasági regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár a tartományi és a köztársasági kormány támogatásáról biztosította a kamarák közötti együttműködést. Hasonlóképpen nyilatkozott Petar Đokić miniszter, aki az árucsere növelésének fontosságát hangsúlyozta – olvasható egyebek között a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke kabinetjének közleményében.

A kamara küldöttsége az Igor Mirović elnök vezette tartományi kormányküldöttséggel együtt utazott Banjalukába.