2024. április 26., péntek

Még több orosz gáz Európába

Kibővítik az udvarnoki földgáztározót

A Szentpéterváron megtartott nemzetközi gazdasági fórumon Elena Burmisztrova, az orosz Gazprom cégóriás kivitellel megbízott igazgatója és Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írtak alá, mely értelmében kibővítik majd a jelenleg 450 millió köbméter földgáz befogadására alkalmas udvarnoki föld alatti földgáztározót.

A földgáztározó 51 százalékos tulajdonjoga a Gazpromé, 49 százaléka a Srbijagas közvállalaté, így a tárolt mennyiség elosztása is ilyen arányú, vagyis jelenleg 220 millió köbméter földgáz orosz tulajdonban van. A kapacitás kibővítéséről a tárgyalások még a múlt év végén befejeződtek. Most viszont a szándéknyilatkozat aláírásával – mint azt az orosz vállalat honlapján feltüntették – megkezdődhet a műszaki, illetve a pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozása a bővítés kapcsán.

A készülő dokumentumoktól függően a föld alatti földgáztározót 450 millióról akár 750 millió köbméterre is bővíthetik.

Szerbia földgázfogyasztása egyre nő. A Gazprom adatai szerint 2016-ban 4,3 százalékkal több földgázt szolgáltatott Szerbiának, mint 2015-ben. A január–május időszakban is jelentősen nagyobb volt az igény az orosz földgáz iránt, mint a múlt év azonos időszakában, vagyis 2017 első öt hónapjában mintegy 42 százalékkal nagyobb volt a fogyasztás, mint 2016 első felében.

A Gazprom ugyanakkor a szentpétervári nemzetközi találkozón a görög DEPA-val, a francia EDEF-fel és az olasz Edisonnal is tárgyalt. Együttműködési szerződést írtak alá a déli vezeték kiépítéséről, ezen keresztül délről is érkezhetne orosz földgáz Európába.

– Közös tehervállalásról szóló dokumentumot írtunk alá egy olyan déli útvonal megszervezéséről, amin az orosz gáz Európába tud majd jutni, Törökországon és Görögországon keresztül, Olaszországon át. A vállalat koordinálja majd a török földgázvezetékről szóló projektum megvalósítását, de a Poseidon projektum implementációját is a török–görög határtól az olasz határig – áll a Gasprom közleményében.

A Poseidon projektum egy olyan földgázvezeték kiépítését foglalja magába, amit a Fekete-tengerben fektetnek le Görögországig, onnan pedig Olaszországig.