2024. április 26., péntek

Soros szerint Magyarországon maffiaállam működik

Az amerikai milliárdos szerint a bevándorlás jót tesz Európának

Az Európai Unió létét veszély fenyegeti, a kontinensnek számos kihívással kell megküzdenie, ezért mielőbb mélyreható reformokra van szükség – mondta George Soros egy brüsszeli gazdasági fórumon. Az Orbán-kormánnyal szemben kemény vádakat hangoztató magyar származású amerikai üzletember hangsúlyozta: az Uniót radikálisan újjá kell szervezni. A megoldáshoz vezető egyik út szerinte az lehet, „hogy a menekültválságot a javunkra kell fordítani”.

Megbecsült vendég George Soros Magyarországon született amerikai milliárdos Brüsszelben az utóbbi időben. Hetekkel ezelőtt államfőnek kijáró tisztelettel fogadták, tegnap pedig egy gazdasági fórumon fejthette ki nézeteit Európa mai helyzetéről. Az Európai Bizottság rendezvényén több uniós biztos és európai parlamenti képviselő is részt vesz, Marco Buti, az EU gazdasági ügyekért felelős biztosának a bevezető szavai után a nyitóbeszéd lehetőségét mégis George Soros kapta.

A milliárdos szerint az Unió komoly belső és külső kihívásokkal néz szembe, amelyet újjá kell szervezni. A belső kihívások között a milliárdos elsősorban azt említette, hogy elavult szerződések alapján működik az Unió, valamint hogy részben az Európa-ellenes pártok térnyerésének következtében egyre többen ellenségként tekintenek az EU-ra. Közölte: alapvető reformokra van szükség a nehézkesen, lassan működő Európai Unióban ahhoz, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát és a tagállamok ne akarják újból megerősíteni a szuverenitásukat.

„Három olyan problématerület van, ahol elengedhetetlen a jelentős előrelépés. Az első a menekültválság, a második a területi dezintegráció, ahogy azt a Brexit példája mutatja, a harmadik pedig a gazdasági növekedésre vonatkozó stratégia hiánya” – húzta alá.

A Brexit miatt az EU-nak azonban nem szabad „megbüntetnie” az Egyesült Királyságot. Soros a megoldásról is elmondta a vízióját.

„Elsőként a menekültválságot kell a javunkra fordítani. Most azt látjuk, hogy a tagállamok a saját érdekeikben hoznak döntéseket, ami hátráltatja a közös európai megoldást. Nem szabad feladnunk azt a reményünket és meggyőződésünket, hogy a migráció jót tesz Európának” – fogalmazott, majd vélhetően elsősorban Magyarországra és Lengyelországra utalva arról beszélt, hogy az Unió tagállamai közül néhányan inkább a szuverenitásukat akarják megerősíteni ahelyett, hogy lemondanának annak nagyobb részéről.

Ehelyett viszont – mint fogalmazott: az úgynevezett hajlandó-országok koalícióját kell létrehozni, vagyis azt, hogy az Unió tagállamai a közös fellépésre törekedjenek.

A SOR(O)SFORDÍTÓ MOMENTUM

Soros arról is beszámolt, hogy látni vél ma egy olyan „sorsfordító momentumot”, amely jobb irányba terelheti az EU sorsát. Ez a fentről lefelé irányuló, illetve az alulról felfelé építkező demokratikus megközelítés kombinációját követeli meg, és mindkét téren látni előrelépést – vélekedett. „Van esélye az Unió újjászületésének, de ez nem fog önmagától megtörténni” – jelentette ki.

Mint mondta, sok alulról felfelé építkező mozgalom működik napjainkban a tagállamokban, s ezek között kitért a Fidesszel szembeni magyarországi fellépésre is, mint mondta nagyra értékeli az Orbán Viktor miniszterelnök által létrehozott „maffiaállam megtévesztéseivel és korrupciójával” bátran szembeszegülő magyarokat. A politikai ellenállásra buzdítva megállapította, „a nyílt társadalmak” megvédéséhez nem elég bízni a jogállamban, ki is kell állni azért. Leszögezte, hogy demokráciát nem lehet kívülről bevezetni, azt az embereknek kell kikövetelniük és megvédeniük, ugyanakkor üdvözölte az európai intézmények „erélyes fellépését” a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokkal szemben.

George Soros kijelentette, hogy Orbán Viktor a mostani intézkedéseit „személyes konfliktusként próbálja beállítani” és „ádáz propagandakampány célpontjává” tette őt. „A miniszterelnök a magyar szuverenitás védelmezőjeként állítja be magát, engem pedig egy spekulánsnak, aki a pénzével ellenőrzése alá akarja vonni Magyarországot annak érdekében, hogy abból hasznot húzzon” – mondta a tőzsdespekuláns. „Ez az ellentéte annak, aki vagyok” – szögezte le, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő „személyes ellenségeskedéssé kívánja alakítani az ideológiai különbségeket”, ő ennek azonban határozottan ellenáll – jelentette ki.

REAGÁLÁSOK A SOROS(I) VÁDAKRA

A magyar kormánypárti politikusok részéről elsőként Lázár János és Deutsch Tamás reagált az Orbán-kormánnyal szemben elhangzó sorosi vádakra. Az utóbbi George Soros csütörtökön megjelent írására is reflektált.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője visszautasította a Brüsszelben elhangzottakat. „Soros György nem kevesebbet mondott, minthogy Magyarországon maffiaállam működik” – vezette fel mondandóját. „Nem a magyar állam, hanem a Soros György által pénzelt szervezetek voltak azok, amelyek az elmúlt években nem tartották be Magyarországon a törvényeket, nem vállalták az átláthatóságot, a nyilvánosságot” – folytatta azzal a végkövetkeztetéssel zárva, hogy valójában nem a magyar állam, hanem ezek a szervezetek működtek maffiaszerűen.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint Soros György csütörtökön megjelent írásával nyíltan hadat üzent Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökének és kormányának, világossá téve, minden tőle telhető antidemokratikus lépést kész megtenni a kabinet vereségéért.

A kormánypárti politikus budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Soros György hosszú ideje hadüzenet nélküli háborút folytat Magyarországgal szemben, mostani, hadüzenettel felérő írásával pedig ez mindenkinek egyértelművé is válhat.

„Ha harc, hát legyen harc, állunk elébe!” – mondta Deutsch Tamás.

A Fidesz EP-képviselője emellett közölte, levélben kéri az Európai Bizottságot, hozza nyilvánosságra, mi hangzott el a bevándorláspolitikával foglalkozó uniós biztos és Soros György csütörtöki találkozóján. Deutsch Tamás világos és egyértelmű választ vár arra, miként jöhetett létre Dimitrisz Avramopoulosz biztos és Soros György tárgyalása, ki kezdeményezte a találkozót, az ott elhangzottakat pedig mikor ismerheti meg a széles közvélemény.