2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Meglepetésekkel zárult az NB I.

A Videoton legyőzésével a Honvéd lett a bajnok, kiesett az MTK

Ismerve a magyar viszonyokat, még az utolsó fordulóban is kevesen fogadtak volna arra, hogy a Budapest Honvéd lesz a magyar labdarúgóbajnok, és az MTK esik ki az NB I.-ből. Tavaly egyszer már végigélte a szurkolótársadalom azt a kételyt, ami a Puskás Akadémiával kapcsolatban megosztotta a lelátót: vajon engedik-e kiesni a felcsútiakat? A sportban azonban, úgy tűnik, mindent felülírt a pályán nyújtott teljesítmény: tavaly kipottyant (idén pedig bravúros tavasszal visszajutott) a Puskás Akadémia, elbúcsúzott viszont az MTK, így egy évig biztosan a kék-fehéreké lesz a legszebb másodosztályú stadion dicsősége.

Az utolsó fordulóra úgy alakult a bajnokság, hogy a pontazonossággal élen álló Honvéd és Videoton egymás ellen csapott össze mintegy bajnoki döntőt prezentálva a Bozsik Stadionban. A létesítménybe összesen 8500 jegyet lehetett szétosztani, ez el is fogyott, a hazaiak pedig hozták a bajnokságban megszokott formájukat, és a gólkirály Eppel Márton találatával a meccset és a bajnoki aranyat is megnyerték.

Hogy mivel volt jobb ez a csapat a többinél? Valószínűleg egy Marco Rossival. Az olasz szakember rakta össze ezt a Honvédot úgy, hogy igazi sztárjátékos nélkül – hacsak Davide Lanzafamét nem számítjuk annak – is szenzációs teljesítményre volt képes. Nem véletlen, hogy az évadot lezáró RangAdó Díjátadó Gálát követően Eppel, valamint az év felfedezettjének választott Zsótér Donát is azt emelte ki, hogy Rossinak fontos szerepe van kimagasló teljesítményükben.

Hogy a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőben és a következő szezonban mi lesz, nem tudni. Azt biztosan megérzi majd a klub, hogy a nagy örömünnep közepette az olasz szakember bejelentette távozását. A hírek arról szóltak, hogy a Debrecen vagy a Dunaszerdahely kispadjára ül le, de úgy fogalmazott, a magyar bajnokságot ki lehet zárni, mert nem szívesen irányítana senkit a Honvéd ellen. „Rossiról nagyjából az utolsó pár hónapban már tudtuk, hogy nem marad. A csúcson szeretne távozni, és olyan anyagi feltételeket szeretne valahol, ami az itteni fizetésének a sokszorosa. Úgy érezte, hogy megérdemelné, hogy valahol megkapja” – nyilatkozta az edzőről George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa. Elmondta, a célkitűzés a dobogó, a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt, de aranyra nem számított. Az új edző Erik van der Meer lett, akit hat komoly jelölt közül választott ki a Honvéd, mondván, benne van meg az, ami ezt a csapatot remélhetőleg az élen tartja. „Nagyjából a mostani csapatot szeretnénk megtartani, és az akadémiából erősíteni. Annak semmi értelme, hogy ha az akadémián vannak olyanok, akik tudnak a magyar NB I.-ben játszani, akkor valahonnan hozzunk valakit” – tette hozzá Hemingway.

A Videoton edzője, Henning Berg szomorú volt az ezüstérem miatt. „Nagyon nagy csalódás, hogy ennyire közel voltunk a célunkhoz, de nem sikerült nyernünk a legfontosabb mérkőzésen” – mondta. A csapat szerb csatárát, Danko Lazovićot választották a szezon legjobbjának. „Ez nemcsak az én díjam, hanem a csapattársaim, az edzőim és az összes Vidi-alkalmazott díja is, hiszen nélkülük nem tudtam volna ilyen teljesítményt nyújtani. Természetesen még most is csalódott vagyok, hogy nem sikerült bajnokként zárni a szezont, de azt egyáltalán nem bántam meg, hogy a Vidihez igazoltam.”

Michael Oenning, a Vasas trénere és Thomas Doll, a Ferencváros edzője ezért a kupáért harcolt tegnap

Michael Oenning, a Vasas trénere és Thomas Doll, a Ferencváros edzője ezért a kupáért harcolt tegnap

A harmadik helyen a Vasas végzett, amely lapzártánk után feltehette idei teljesítményére a koronát: szerda este ugyanis a Ferencvárossal vívta a magyar kupa döntőjét.

A negyedik Fradinál lesznek változások a nyáron, az biztos, hogy a kölcsönkapott játékosok visszatérnek klubjaihoz, így Marco Djuricin az osztrák Red Bull Salzburghoz, Kleinheisler László a Werder Bremenhez, a dél-koreai Rju Szung Vu pedig a Bayer Leverkusenhez. De várhatóan Vladan Čukić, Emir Dilaver, Hajnal Tamás és Michal Nalepa sem marad a klubnál.

Egyelőre három új ember szerződtetése tűnik biztosnak: az uruguayi középpályás, Fernando Gorriarán a River Plate-től, a magyar utánpótlás-válogatott védő, Otigba Kenneth a Heerenveentől (a mostani szezonban kölcsönben a török Kasimpasát erősítette), míg a válogatott csatár, Priskin Tamás a Slovan Bratislavától érkezhet.