2024. április 26., péntek

Foglalkoztatás helyi szinten

Két pályázatra is várják a munkaadók jelentkezését

A város a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal közösen két olyan pályázatot is indított, mellyel a foglalkoztatást szeretnék serkenteni Szabadka területén. Újhelyi Ákos, a város gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, első lépéseben kidolgoztak egy foglalkoztatási akciótervet, s ez alapján írták ki a két pályázatot, melyből az egyik a közmunkaprogramra vonatkozik, a másik révén pedig a vállalkozók kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A közmunkaprogramra a város 8 millió dinárt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pedig 6,5 millió dinárt fordít, melynek révén négy hónapon keresztül 106 közmunkás alkalmazására van lehetőség. Ez a szám a tavalyi évhez képest megduplázódott, hiszen tavaly csupán ötven embert tudtunk bekapcsolni a közmunkaprogramba. Az összegből minden munkásnak nettó 18 ezer dináros fizetést tudunk adni és további 2000 dináros útiköltség-térítést kapnak. A pályázatra, mely június 12-ig van nyitva, közvállalatok, magáncégek, helyi közösségek jelentkezését várjuk, amelyek humanitárius vagy kommunális jellegű közmunkákra alkalmazhatnak embereket. Biztos vagyok benne, hogy az idén is lesz érdeklődés, hiszen mindkét fél részéről igen nagy az igény az ilyen jellegű munkák iránt – emelte ki a tanácsos.

A másik pályázatra olyan vállalkozók jelentkezését várják, akik 30 évnél fiatalabb, illetve 50 évnél idősebb személyeket foglalkoztatnának. Erre a célra vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, melynek révén éves szinten 150 és 180 ezer dinár közötti összeget nyerhetnek.

– Ez az összeg nagyjából hatvanhét új munkavállaló alkalmazását teszi lehetővé. A város 6,2 millió, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pedig 5,1 millió dinárt különített el erre a célra, pályázni pedig a keretösszeg kimerítéséig, illetve legkésőbb október végéig lehet. Tavaly ugyan nem írtunk ki ilyen pályázatot, de azt megelőzően már volt ehhez hasonló program, úgyhogy a munkaadóknak már van egyfajta tapasztalatuk, s bízom benne, hogy élni fognak a lehetőséggel – tette még hozzá Újhelyi Ákos.