2024. április 26., péntek

Facebook-posztok lájkolásáért büntettek meg egy svájci férfit

Becsületsértő tartalmak lájkolása miatt 4000 frank pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy férfit Svájcban. A döntés szerint a posztok igenlése sértette egy állatvédő szervezet elnökét.

Az érintett tartalmak rasszizmussal, fasizmussal és antiszemitizmussal vádolják Erwin Kesslert, a Verein gegen Tierfabriken állatvédő szervezet elnökét.

Az elítélt férfi nevét nem közölték, a döntés ellen fellebbezhet.

A Tages-Anzeiger című zürichi lap szerint a viszály akkor kezdődött, amikor vita robbant ki arról, hogy mely állatvédő szervezetek vehetnek részt egy vegán utcafesztiválon. Kesslert 1998-ban rövid börtönbüntetésre ítélték, mert párhuzamot vont a zsidók és muszlimok által alkalmazott állatvágási módszer (halal) és a náci praktikák között.

Kessler a Facebook-vita miatt 2015-ben több személy ellen tett feljelentést, az ügyben több ítélet is született, de a zürichi bíróság ítélete az első, amely kifejezetten a "lájkolás" alapján mondja ki a bűnösséget - mondta el Kessler ügyvédje, Amr Abdelaziz.

A bíróság szerint a férfi hat, nem tőle származó bejegyzést lájkolt, ezzel "terjesztette" ismerősei körében. Ez becsületsértő magatartásnak tekinthető, az elítélt nem tudja bizonyítani, hogy a posztokban szereplő, Kesslert és a szervezetet rasszizmussal, antiszemitizmussal és fasizmussal vádoló állítások igazak - áll az indoklásban.