2024. április 26., péntek

A politikai stabilitás vonzza a beruházókat

Szerbia az európai élvonalban az újonnan megnyitott munkahelyek számát illetően

Szerbia a hatodik Európában a közvetlen külföldi beruházásokból eredő új munkahelyek számát tekintve – közölte az Ernst & Young (EY) nemzetközi tanácsadó cég. Adatai szerint tavaly Szerbiában összesen 16.396 munkahely nyílt, ami 54 százalékos emelkedés 2015-höz képest.

Az új munkahelyek szerint Európában Nagy-Britannia áll az első helyen (43.165), majd Lengyelország következik (22.074). A legnagyobb arányú, 435 százalékos előrelépést Ukrajnában jegyezték, majd Ausztria (251%), Moldávia (220%), Svájc(146%), Törökország (142%) és Olaszország (92%) a sorrend.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke a Szerbiai RTV műsorában elmondta, második éve, hogy Szerbia ilyen tekintetben az élvonalban foglal helyet. Az elnök szerint a politikai stabilitás elengedhetetlen a külföldi beruházók érkezéséhez, mert a beruházóknak tudniuk kell, hogy a kormány miként viszonyul hozzájuk.

– 2017 első négy hónapjában több új munkahely megnyitására vonatkozóan születtek szerződések, mint 2015-ben egész évben. A külföldiek itteni beruházásai nyomán csak az idén több mint 20 000 új munkahely megnyitására írtak alá szerződéseket – ismertette Čadež. Példaként említette a Continental szerbiai fejlesztési kutatóközpontját, amely több mint 2000 embert foglalkoztat majd.

Szerinte ez annak bizonyítéka, hogy a Continental nálunk tudást, szakértelmet, jó mérnököket talált. Vezetői – mint Čadež megjegyezte – három évvel ezelőtt vették fontolóra a szerbiai projektumot, akkor kezdődött ugyanis a szerbiai kormány új gazdaságpolitikája.

– Ha a hitelminősítők egymás után négyszer is felminősítik Szerbiát, az mégiscsak jelent valamit – hangsúlyozta a kamarai elnök.