2024. április 26., péntek

Ügyvéd vert meg egy ügyvédnőt

A Belgrádi Ügyvédi Kamara háza tájékán továbbra sem csillapodnak a kedélyek

A Belgrádi Ügyvédi Kamarában (BÜK) rátámadtak az új, éppen hivatalosan is betagosodó ügyvédekre, erősítette meg Slobodan Šoškić, a kamara egyik elnöke. A támadásban egy fiatal ügyvédnő, Aleksandra Kosanić, komolyabban megsérült, tették hozzá a közleményben.

A sajtóközlemény szerint az incidensre akkor került sor, amikor a kamara új tagjai ünnepélyes keretek között letették volna az ügyvédi esküt. „ A Jugoslav Tintor önjelölt elnök köré csoportosuló ügyvédek először a kamara épülete előtt próbálták megakadályozni az új tagok bejegyzését a kamara tagjai közé, fenyegetőztek és dulakodásra is sor került. Amikor igyekezetük nem járt sikerrel, erőszakkal hatoltak be az épületbe és ott próbálták megakadályozni az új tagok bejegyzését. Jugoslav Tintor egyik szimpatizánsa, Aleksandar Cvejić, ekkor támadt rá a fiatal ügyvédnőre, Aleksandra Kosanićra. A nő súlyosabb sérüléseket szerzett.” – áll a közleményben.

A BÜK háza tájékán már évek óta feszült a hangulat, a kedélyek az elmúlt néhány hétben viszont csak fokozódtak. A kamara két héttel ezelőtt megtartott tisztújító közgyűlésén a jelenlevő tagok többsége Jugoslav Tintort választotta meg elnöknek. Slobodan Šoškić, az eddigi elnök, viszont azóta sem hajlandó átadni a tisztséget, ehelyett kizárta Tintort és a kamara többi, szintén a tisztújító közgyűlésen megválasztott vezetőségét az épületből, amelyet őrző-védő vállalatok alkalmazottjai őriznek.

A BÜK tisztújító közgyűlését az utóbbi három évben öt alkalommal napolták el, vagy lehetetlenítették el. Šoškić közölte, hogy június 10-én megtartja saját tisztújító közgyűlését. Tintor szavai szerint Šoškić egyebek mellett azért nem fogadja el az új vezetőséget, mert irányítása alatt a BÜK-ben az utóbbi években számtalan pénzügyi visszaélést követtek el.